Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев с официална визита в Естония

В Талин той ще приеме домакинството на следващата среща на върха на инициативата „Три морета“

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

От 19 до 21 октомври държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Естония по покана на естонския президент Керсти Калюлайд, информират от прессекретариата на държавния глава

В първия ден на визитата си в Талин президентът Радев ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. По време на форума българският държавен глава ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Домакин на срещата на върха в Талин е президентът на Естония Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно.

Участие чрез конферентна връзка са потвърдили и президентът на Германия  Франк-Валтер Щайнмайер, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

Официалното посрещане на българския държавен глава Румен Радев и  неговата съпруга Десислава Радева ще бъде на 20 октомври в Талин – те ще бъдат посрещнати с официална церемония от президента Керсти Калюлайд и нейния съпруг Георги-Рене Максимовски.

Румен Радев и Керсти Калюлайд ще проведат среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации.

В рамките на посещението си в Талин президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и председателя на естонския парламент Хен Полуаас.

По време на официалната визита българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, разположен в Талин.

Организацията, акредитирана към Алианса, е основана през 2008 г. в подкрепа на страните-членки с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите и операциите.

Румен Радев ще посети и иновативния център „е-Естония“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна