Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма наркооранжерия в бивш месопреработвателен цех в Горна Оряховица

| обновено на 18.10.20 в 14:50
Снимка: МВР

Най-голямата наркооранжерия в област Велико Търново беше разбита тази нощ при специализирана полицейска операция в бивше предприятие за преработка на птиче месо в Горна Оряховица. Задържани са двама мъже от София и Арбанаси, на които предстои да бъдат повдигнати обвинения. Задържаната марихуана е за стотици хиляди лева.

В три халета под наем задържаните мъже – 32-годишен софиянец и 30-годишен от великотърновското село Арбанаси, са отглеждали при специални условия огромни количества коноп, посочи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов:

„Бяха намерени около 14 килограма суха растителна маса. Бяха намерени още две помещения, в които имаше абсолютно цял цикъл на отглеждане на 1000 растения, които се обгрижваха от тези две лица“. 

Пазарната стойност на иззетата суха марихуана е над 70 хиляди лева, предстои претегляне и оценка на зелената листна маса, посочи окръжният прокурор Христо Христов.

За отглеждане на растения от рода на конопа законът предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба до 10 хиляди лева, а за държане на наркотични вещества с цел разпространение наказанието е до осем години и глоба.

Разследването по случая продължава. Предстои да се изясни къде е пласиран наркотикът и дали наркооранжерията е била част от верига за производство на марихуаната.

Според разследващите горнооряховската наркооранжерия с лаборатория е най-голямата в областта. Тя е четвъртата, която беше разбита през тази седмица в региона.

Сградата на бившето предприятие в Горна Оряховица

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!