Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 11-17 октомври

Ивайло Атанасов
Снимка: Ивайло Атанасов

След месеци отлагане, заради Ковид-19, в събота се проведе планинското състезание Байк и Рън за Чепън. Близо 500 души застанаха на старта в дисциплините бягане и колоездене, като най-късата дистанция беше 12 км, а най-дългата - 44 км. 

Ивайло Атанасов победи при бегачите в най-дългата дистанция - 44 км за 3 часа и 35 минути.

"Още от началото на състезателния сезон бягам под символичните знамена на отбор "Extinction Rebellion", за да привлека внимание към борбата за ограничаване на климатичната криза. Затова беше логично да завърша сезона с две състезания с екологична кауза. "Бягане за Радуловци" преди две седмици срещу плановете за нова въглищна мина край Сливница и "Байк и Рън за Чепън", което се ангажира с опазването на Драгоманското блато и популяризирането на природните дадености на региона. Масовостта и на двете събития, които бяха в уикенди с множество други състезания, показва, че много хора предпочитат да се включват в каузи отвъд тези за личното си здраве и благополучие" - сподели пред БНР Ивайло Атанасов.

На старта
Каузата на Байк и Рън за Чепън беше възстановяване на Драгоманско блато, световно значим обект за орнитологията, част от който беше унищожен от пожар в началото на годината. 

И за победителката при жените-бегачи - Гергана Малчева, каузите на състезанията имат значение:
"Харесвам това състезание, то е едно от малкото такива в България, в които има от всичко - чудесна организация, забавления за децата, различни дистанции, технични участъци, невероятни гледки и накрая, но не и по важност - винаги имат кауза, която наистина си заслужава".
Гергана Малчева
Гергана измина 44-километровото трасе за 4 часа и 41 минути.

"Това беше моето четвърто участие в Байк&Рън за Чепън и трето на дългото трасе. Предишните две години се класирах все втора, но тази година... първото място беше за мен. Тази година дългата дистанция беше малко по-дълга от минали години (бяха добавени още 2 км) заради новото място на старта - пред общината. Другото различно беше това, че трасето се преминаваше в обратна посока (в сравнение с минали години). Точно това на мен много ми хареса, тъй като ми се стори по-леко и се получи едно наистина добро бягане, въпреки контузията, която си влача от няколко месеца" - сподели пред БНР Гергана Малчева.


При колоездачите по 44-километровото трясе, очаквано, най-бързи бяха Христина Козарева (3:03 часа) и Александър Алексиев (2:11 часа). Подробни резултати можете да видите тук.

Петра Барова (в средата)

В края на миналата седмица в София се проведе държавното първенство по спортно катерене в дисциплината “скорост”. В най-малката възрастова група - 12-13 години, най-бърза при момичетата беше Петра Барова от клуб “Алтиус”, която изкатери еталонния маршрут за 12,4 секунди, а при момчетата победи Николай Ангелов от “НСА” - с време 13,28 секунди.

При жените първа се класира Ерика Велев - 9,97 секунди, а при мъжете - 15-годишният Слав Киров, 7,87 секунди. При юноши и девойки първи станаха Слав Киров и Алекс Тоткова.

В клубното класиране начело е "Алтиус", София - 5 златни медала, следвани от "НСА" - 4 златни, и "Селт", Казанлък - 1 златен. Гостите от Сливен - клуб "Сини камъни", се сдобиха с 3 бронзови медала. Подробни резултати има тук.

Победителите при мъжете

След дълго боледуване почина Илия Александров, майстор на спорта по алпинизъм - един от пионерите на катеренето във Враца. Многобройни са премиерните му маршрути в района, сред които популярните "Безенги", "VIII конгрес", "Резньовете", "Единадесетте", "Медуза", прокарани през 50-те и 60-те години на миналия век. Дълги години е ръководител на алпийския клуб в града. Освен чрез алпинизма, Илия Александров свърза живота си с планините и чрез другата си голяма страст - ските. В негова чест и като признание за забележителните му изкачвания и развитие на Врачанските скали като катерачен обект, през 2009 г. на масива Безенги беше прокаран тур "Илия Александров".

Манаслу

Принцът на Бахрейн и екипът му успяха да изкачат осемхилядника Манаслу (8163 м). В състава на експедицията, освен военни от националната гвардия, бяха и най-добрите шерпи - Мингма, Дауа, Ками Рита, Лакпа и Сану Шерпа, всеизвестни на участниците в подобни експедиции. Тук ще отбележим, че само Ками Рита Шерпа е бил 24 пъти на Еверест, а всички други са носители на Хималайската корона. Освен тях, десетки непалци участваха в логистиката на кралската експедиция, която, по изключение, получи разрешение, заради щедрата благотворителност на принц Насър бин Хамад ал Халифа към народа на Непал. Така Манаслу стана първият непалски осемхилядник, изкачен тази година, в която експедициите бяха крайно ограничени, заради Ковид-кризата. За аклиматизация екипът на принца изкачи преди това връх Лобуче (6119 м), а изкачването на Манаслу е подготовка за атака на Еверест идната пролет.

===

Ден след изкачването на Манаслу, 7-членна непалска експедиция пък успя на седемхилядника Барунце (7129 м). Целта, освен върха, беше да се стимулира туризмът в Непал, но, междувременно, властите затвориха страната за още един месец, заради скок в броя на заразените с коронавирус.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!