Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски вицепремиер иска Брекзит-сделка, но и компромиси от страна на ЕС

Майкъл Гоув
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Топката е полето на ЕС, ако иска да сключи търговска сделка по Брекзит с Обединеното кралство преди края на годината, заяви британският вицепремиер Майкъл Гоув.

Преговорите между Брюкел и Лондон се провалиха основно заради разногласията около риболова и честната конкуренция и премиерът Борис Джонсън заяви след срещата на високо равнище на ЕС, че страната му трябва да се подготви за Брекзит без сделка и по-ограничено сътрудничество.

В поредица от изяви по различни телевизии днес вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че европейците проявяват нежелание да ускорят преговорите и изглежда не гледат сериозно на постигане на споразумение:

„Аз искам сделка, но е нужно и двете страни да правят компромиси, а в момента ЕС не ги прави“, изтъкна Гоув.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние би трябвало да пристигне в Лондон в понеделник за разговори с британския си колега Дейвид Фрост, но от Даунинг стрийт заявиха, че това е безсмислено, ако Брюксел не промени следваната линия.

Междувременно бизнесът предупреди, че провал да се постигне сделка ще увеличи още повече щетите, нанесени вече от Covid пандемията. В писмо до Майкъл Гоув Конфедерацията на британската индустрия, представляваща 190 000 фирми, го призовава  да постигне споразумение с Брюксел.

Мишел Барние

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени