Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отдаде почит на учителя, убит от радикален ислямист

| обновено на 18.10.20 в 21:40
Снимка: БГНЕС

Цяла Франция отдаде почит на учителя, убит зверски от радикален ислямист заради показани карикатури на пророка Мохамед. 

Море от хора се събра на Площада на Републиката в Париж, въпреки мерките срещу епидемията, в памет на трагично загиналия учител по история Самюел Пати и в защита на свободата на словото и мисълта.

Подобна е картината и от центровете на Марсилия, Нант, Тулуза, Лил, Бордо и всички по-големи френски градове. Макар и не в същите мащаби атмосферата напомня много на националния митинг след атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо".

"Няма да ни уплашите" - е написал в профила си премиерът Жан Кастекс, който присъства на церемонията. Там бяха и министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, почти всички политически лидери, правозащитници, много учители и ученици.


"Аз съм учител" - гласи един от най-често срещаните плакати, виждат се и издигнати моливи като символичен знак в защита на свободата на словото. Паметта на учителя беше почетена с минута мълчание. 

Междувременно френският вътрешен министър Жерар Дарманен е поискал експулсирането на около 230 души, наблюдавани заради радикализация. Още петима души са арестувани във връзка с обезглавяването на учителя по история в парижко предградие. С това задържаните стават общо девет, предаде Франс прес.

Франция се подготвя да експулсира 231 чужди граждани, които са в списъка на правителството със заподозрени екстремисти, съобщи радио Европа 1. Претендентът Еманюел Макрон днес свика Съветът по отбрана и отдавна е под натиск на консервативните и крайнодесните партии да заеме по-твърда позиция срещу чужденците в страната, които може да са заплаха за сигурността. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!