Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации срещу бившия крал Хуан Карлос в 24 града на Испания

Снимка: Ройтерс

В 24 испански града се проведоха демонстрации срещу бившия испански крал Хуан Карлос де Бурбон. Участниците в тях настояват кралят да бъде върнат в страната и съден за корупция.

Текст: С разноцветни знамена в ръце републиканците излязоха по улиците на големите градове в знак на протест срещу бездействието на прокуратурата по отношение на бившия монарх. След поредица от скандали той абдикира през 2014-та година след близо 40- години на трона. 6 години по-късно бившият крал избяга от Испания в Саудитска Арабия заради корупционен скандал, а синът му Фелипе Шести се опитва да убеди републиканците в предимствата на монархията и дори се отказа от наследството на баща си и го лиши от държавна издръжка.

Сега противниците на кралския двор настояват за справедливост и искат републиканско управление.

Хуан Карлос може да бъде разследван - в Испания и Швейцария, за предполагаемата корупция, свързана с договор, спечелен от испански компании и оценен на 6,7 милиарда евро, за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия. Швейцарската преса твърди, че бившия крал е получил 100 милиона за сделката.

До този момент обаче срещу него няма повдигнати обвинения. Бившият монарх не е направил официално изявление по корупционния скандал, но адвокатът му Хавиер Санчес твърди, че ако се наложи клиентът му ще съдейства на прокуратурата.

Анкета, публикувана преди седмица показва, че 40,9% от испанците искат република, докато 34,9% подкрепят кралското семейство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени