Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава напрежението между централните и местните власти за локалните карантини във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания продължават споровете между правителството и кмета на Манчестър Анди Бърнам, който се съпротивлява на искането за налагане на най-тежката степен на местна карантина. Близо 17 000 нови заразени с Covid-19  и 67 жертви бяха отчетени в страната за последното денонощие. 

Анди Бърнам изпрати писмо до премиера Борис Джонсън  и останалите партийни лидери за провеждане на спешен дебат в парламента за решаване на кризата. Кметът на Манчестър призовава депутатите да определят справедлива финансова рамка за общините в местна карантина, която ще бъде приемлива за всички. 

Правителството реши Манчестър с предградията да бъдат поставени в карантина от трета степен, която освен останалите по-строги мерки предвижда също забрана за контакти извън семейния кръг у дома и навън и затваряне на заведенията. Според Бърнам централните власти не осигуряват неободимата подкрепа за бизнеса в подобна степен на карантина. 

Бърнам, който е от Лейбъристката партия, отрече обвиненията, че си „играе на политика“. Междувременно местното правителство на Уелс обсъжда със здравни и научни съветници възможността да наложи пълна карантина в тази част на Обединеното кралство. Решението се очаква утре. Подобна кратка четириседмична карантина бе въведена вече в Северна Ирланидия, в две семцити от която ще бъдат затворени и училищата. 

Ръководството на лейбъристите продължава да настоява, че е по-добре да бъде наложена кратка 2-3 седмична общонационална карантина, вместо из  страната да се налага системата на Борис Джонсън с тристепенни мести карантини.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна