Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Чавушоглу поздравиха новия лидер на кипърските турци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу първи поздравиха новоизбрания лидер на кипърските турци Ерсин Татар. В първото си изявление на новия пост Татар поиска нови решения от кипърските гърци, ООН и Европейския съюз.

„Турция ще продължи да полага всички усилия за защита на закона и правата на кипърските турци“,  увери президентът Ердоган в поздравлението си до новия лидер само минути след обявяването на неговия избор тази вечер.

„Ще работим заедно за благосъстоянието, развитието и сигурността на кипърските турци в Източното Средиземноморие”, написа в поздрава си и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Пред стотици свои празнуващи привърженици Ерсин Татар благодари на „родината Турция“ и на правителството на Ердоган за цялата помощ, която оказва на кипърските турци.

В първото си изявление на новия пост Татар обеща, че ще работи за силна Севернокипърска турска република, която да заеме своето място в света.

Новият лидер на кипърските турци изрази готовност да седне на масата на преговорите и да завърши Кипърския въпрос, но поиска кипърските гърци „да четат правилно новите стратегически, икономически и социални баланси в региона”, защото „кипърските турци няма да се откажат от суверенитета и правата си”.

Той призова също така ООН и Европейския съюз да мислят по „нов начин”, тъй като пътят, който са следвали досега, „не доведе до споразумение в Кипър, а попречи”.

Загубилият в балотажа днес 72-годишен ветеран-политик Мустафа Акънджъ обяви, че слага край на 45-годишната си политическа кариера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени