Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон поиска незабавни действия за борба с тероризма

| обновено на 19.10.20 в 09:45
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон е поискал от силовите министерства незабавни действия за борба с тероризма. Това е станало на извънредно заседание на Съвета по отбрана.

Франция се подготвя да експулсира 231 чужди граждани, които са в списъка на правителството със заподозрени екстремисти. Мярката идва два дни, след като ислямист от чеченски произход уби учител. Има очаквания още поне 50 души да бъдат  арестувани в близките часове.

Президентът Еманюел Макрон свика Съвета по отбрана и поиска от силовите министерства незабавни действия за борба с тероризма. Според телевизия Бе Еф Ем Макрон  е заявил, че "ислямистите няма да спят спокойно във Франция".

Взето е решение за засилване на мерките за сигурност в училищата. Ще се обръща и по-голямо внимание на  социалните мрежи, тъй като след убийството на учителя в петък е имало над 80 съобщения в подкрепа на нападателя.

Телевизията съобщава, че още от днес ще започне проверка на авторите им.

Властите възнамеряват да повишат наблюдението и над асоциациите, заподозрени в ислямистка пропаганда. 

Шестима министри се консултираха и с прокурора Жан-Франсоа Рикар, отговарящ за антитероризма, след убийството в петък на учител в парижко предградие от 18-годишен чеченец със статут на бежанец. След като са били установени 80 поста в социалните мрежи в подкрепа на нападателя от днес се задействат полицейски процедури като задържане за разпит и обиски на жилища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени