Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние ще обсъди с Лондон структурата на евентуални бъдещи Брекзит преговори

Великобритания започна кампания за подготовка на бизнеса за излизането от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел се надява преговорите за Брекзит да се подновят в близките дни. Главният европейски преговарящ Мишел Барние ще обсъди днес чрез видео връзка структурата на евентуални бъдещи преговори с неговия британски колега Дейвид Фрост.  Британското правителство обаче стартира кампания под надслов "Времето изтича" в подготовка на бизнеса за Брекзит без сделка.

От 1-ви януари, след края на "преходния период", независимо от това дали ще има или няма сделка, Обединеното кралство ще бъде извън общия пазар и Митническия съюз, а това означава допълнително бюрократично бреме за бизнеса. Ето защо Кралската данъчна и митническа служба започна да изпраща писма до 200 хиляди фирми, които търгуват с ЕС, с разяснения за новите митнически и данъчни правила, които влизат в сила и съвети как да се работи в бъдеще. Очаква се също премиерът Борис Джонсън лично да предупреди фирмите тази седмица, че времето за подготовка за Брекзит без сделка изтича. 

Джонсън и вицепремиерът Майкъл Гоув имат планирани срещи с бизнес лидери в опит да ги убедят да ускорят процеса на подготовката. В интервю за "Скай нюз" Майкъл Гоув заяви, че шансовете запостигане на търговско споразумение с ЕС в момента са под 50 процента. 

Министърът на бизнеса Алок Шарма допълни, че при оставащите само 75 дни до края на "преходния период" компаниите трябва да дейтват сега, за да са сигурни, че ще бъдат готови за новия старт на страната като независима търговска нация. 

Мишел Барние и Дейвид Фрост ще разговарят днес, а в Лондон Майкъл Гоув ще бъде домакин на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович, но надеждите за пробив в преговорите не са големи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна