Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологическа подкрепа за медици по време на пандемията и след това

Снимка: Архив

Екип от психолози, психотерапевти и психиатри оказва психологическа подкрепа на медиците на първа линия. Платформата Happy Doctors дава възможност да си насрочат час за консултация.

В началото на пандемията след брейнсторминг с баща му, идеята хрумва на Момчил Даскалов. След това се присъединяват приятели, правят работна група.

Сега има нужда от време повече медици да разберат за платформата и тя да се наложи, разказа Момчил Даскалов пред БНР.

Те са свикнали винаги да са насреща, те да помагат и по-трудно им е като че ли да потърсят сами тази помощ. Като общество още ни е трудно да осъзнаем колко е полезна и нужна тази помощ. Още е табу или се води, че не можеш да се справиш сам, когато търсиш психолог“, коментира Даскалов в предаването „Преди всички".

Нормално е специалисти, които цял живот са правили това, да са по-ефективни от нас самите, когато искаме да си помогнем, отбеляза още Момчил Даскалов.

95% от заявилите желание да помогнат на медиците чрез психологически беседи и консултации, декларират, че биха продължили с тази дейност и след пандемията, посочи Даскалов.

Инициативата е предприета с ясната нагласа, че се гради нещо, което да продължи да работи и след пандемията, поясни Момчил Даскалов, според когото е налице „много голям натиск върху здравната ни система по принцип".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна