Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов:

Нямаме друг вариант освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства

Младежка конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“

| обновено на 19.10.20 в 11:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичните промени е тема, която по различен начин се появява в общественото пространство, поставя въпроси, предизвиква различни реакции. Младежката конференция „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ започва от 19 октомври. Чрез иновативни методи за учене и комуникация участниците ще могат да научат повече за климата и климатичните промени и политиките в тази сфера; да разберат какви са влиянията на климата върху различните сфери на живота; да узнаят как те самите могат да влияят върху решенията, отнасящи се до климата; да разговарят с хора, взимащи решения в областта на климата и климатичните промени; да изкажат мнение по въпросите на климатичните промени и техният глас да бъде чут.

Йордан Божилов даде разяснения за темите, задачите и акцентите на конференцията:

"Първата цел е дадем понятието "климатични промени". Понятието буди доста спорове. Повечето експерти и политици считат, че климатичните промени са породени от човешката дейност, докато 15% от политиците считат, че те са един нормален цикъл на Земята. Нашата първа цел е да разискваме какви са основните причини за климатичните промени. На следващо място, ще дебатираме каква е връзката между промените в климата и сигурността. И третият, може би най-важен акцент за нас, е да активираме младите хора да станат по-дейни във вземане на решения по въпросите, които засягат най-вече тях в бъдеще."

Божилов смята, че темата за климатичните промени постоянн присъства в нашето полезрение. Миналата седмица имаше Европейски съвет, на който приства и нашият министър-председател. Въпросът, който обедини европейските лидери, беше именно как да се постигната целите на Европа за подобряване на климата на континента и за постигане на целите, поставени в Европейската зелена харта. Виждаме и колко проблеми имаме в нашата страна, свързани със замърсяване на околната среда, с неекологичносъобразни производства. Ние трябва да дадем гласност на темата, но и един по-аналитичен и научен подход."

Йордан Божилов смята, че резултати се постигат чрез един открит диалог, много размисъл по темите и най-вече воля да се постигне нещо, защото преминаването към екологични производства изисква страшно много ресурс. "Ние нямаме друг вариант, освен модернизиране на икономиката и минаване към зелени производства" – подчерта Божилов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна