Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев:

Образователната и научна свързаност да са приоритетни за „Три морета“

България ще предложи в инициативата "Три морета" да бъдат включени Гърция и Кипър

| обновено на 19.10.20 в 19:23
Държавният глава е в Талин, където участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“. На снимката е с президентите на Естония и Полша.
Снимка: Прессекретариат на президента

България ще председателства инициативата "Три морета" през 2021 година. На церемония в Талин президентът на Естония символично връчи знамето на инициативата на президента Румен Радев. Държавният ни глава ще бъде домакин на среща на върха на проекта, който обединява 12 европейски държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Дигиталната свързаност беше сред приоритетите за Талин, който председателства регионалната инициатива тази година. Началото и беше поставено през 2015-а, за да насърчи транспортната и енергийна свързаност в региона на Централна и Източна Европа.

Сред приоритетите на Естония беше и работата на инвестиционния фонд към инициативата, от който да бъдат финансирани общи проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите.

Президентът Керсти Калюлайд посочи:

„Повечето страни от инициативата вече обявиха, че ще се ангажират с този фонд. Това е нещо реално. „Три морета“ ще ни помогне да изградим по-силна по-зелена и по-интелигентна Европа“.

САЩ имат намерение да инвестират един милиард долара във фонда. България е готова да внесе 20 милиона евро, а проектите, с които страната ни учяства са възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунела под прохода Петрохан, разширяването на подземното газово хранилище в Чирен, както и изграждането на магистрала „Черно море“,  която да свързва Бургас и Варна .

„Следващата среща на върха „Три морета“ ще бъде догодина в София“, обяви естонският президент и символично връчи знамето на инициативата на българския си колега.

Приоритет за българското председателство ще бъде образователната и научна свързаност, посочи президентът Румен Радев:

"Инициативата би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет, защото не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт. Това не е само бъдещето.

Да, инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет, в изграждане на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети".

България ще предложи в инициативата "Три морета" да бъдат включени Гърция и Кипър.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени