Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Събев: Подаянията под форма на социални мерки не са алтруистични

Снимка: Иван Русланов

„Здравата логика говори, че социалните помощи и мерки са начин, по който управляващите се опитват да си купят гласовете на избирателите. Това е уж дясно правителство, а взема бесепарски мерки. Коментарът направи пред БНР Димитър Събев, журналист и икономист.

Той подчерта, че даването на пари от европейски програми, в какъвто и размер да са те, няма да реши проблема с бедността в България.

„Бедността е структурна и е в тясна връзка с данъчната и с образователната системи, с принципа на управление на публичната собственост у нас, с идеята за мястото на правителството в обществения живот... Бедността е едно постоянно изместване на основния въпрос в обществото, че на хората, които не са толкова образовани или късметлии в живота, по някакъв начин трябва да се помогне със структурни механизми – с образователни програми, с правителствени програми за заетост“.

В предаването „12+3“ Събев допълни:

С парите за социалните помощи и мерки правителството прави добро не само на хората, но и на своя бюджет. Когато даваш пари на най-бедните хора, се очаква, че те няма да спестят тези средства, а ще ги изхарчат 100%. Дадеш ли на един човек 100 лева допълнително, той ще изхарчи 100 лева, а 16,67 лева ще влязат в бюджетната каса като ДДС. Има една икономическа теория за мултипликатор на държавните разходи и като добавим този мултипликатор - 100 лева за най-бедния човек означават 25 или 30 лева в държавната хазна. Подаянията под форма на социални мерки не са алтруистични, защото пряко ще допринесат за покачването на БВП. Управляващите ще кажат, че благодарение на нашите мерки БВП се възстанови на равнището от 2019 година. Цената на тези мерки е задлъжняване и покачване на дефицита, който ще се прехвърли на нашите деца“.

По думите на икономиста, когато се говори за пенсионната политика на държавата, трябва едновременно на кантара да се постави и въпросът – как ще се пълни този бюджет, от който се разпределят пенсиите:

„Там е заровено кучето, там е разковничето на проблема. Недопустимо е за една държава в Европейския съюз през 2021 година да използваме думите „правителството даде“ или „премиерът отпусна“. Трябва да знаем, че това са наши пари, събрани от нашите данъци. И когато говорим за пенсионна система, тя трябва да е по-щедра… Дискусията не трябва да бъде за даване на пари, а за съответствието на данъчната система и пенсионните сметки“.

Димитър Събев прогнозира, че „предстои зимата на нашето недоволство“:

„Протестите не са стъпили на здрав икономически фундамент, пренебрегват въпроса за икономиката и затова не са особено ефективни. Но през зимата въпросът за икономиката, както всяка зима, ще застане на дневен ред и ще разтърси протестните настроения“.

Интервюто с Димитър Събев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от