Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучение

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучението, сочи проучване на румънския клон на организацията "Спасете децата", цитирано от "Медиафакс".

Според проучването 28 процента от децата и 43 процента от преподавателите не притежават частично или изцяло необходимите материални ресурси за онлайн образование.

"Социалната криза засяга много по-тежко уязвимите категории, а за децата възпрепятстването на достъпа до образование има тежки последици, ако не и невъзможни за коригиране по-късно. Неучастието в учебния процес не е опция в никое общество, напротив - образованието трябва да бъде защитавано в този толкова труден контекст", заяви Габриела Александреску, изпълнителен председател на "Спасете децата" - Румъния.

Дефицитът на ресурси за онлайн обучение е с 10 процента по-висок в селската среда, отколкото в градската, и с над 10 процента по-висок в основното и предучилищното образование, отколкото в гимназиалното, сочат данните от социологическите анкети, направени от "Спасете децата" - Румъния.

Според данни от 16 октомври на министерството на образованието 1040 учебни заведения в страната са провеждали часовете си при т.нар. "червен сценарий", предвиждащ изцяло онлайн обучение.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от