Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучение

Над една четвърт от децата в Румъния нямат достъп до онлайн обучението, сочи проучване на румънския клон на организацията "Спасете децата", цитирано от "Медиафакс".

Според проучването 28 процента от децата и 43 процента от преподавателите не притежават частично или изцяло необходимите материални ресурси за онлайн образование.

"Социалната криза засяга много по-тежко уязвимите категории, а за децата възпрепятстването на достъпа до образование има тежки последици, ако не и невъзможни за коригиране по-късно. Неучастието в учебния процес не е опция в никое общество, напротив - образованието трябва да бъде защитавано в този толкова труден контекст", заяви Габриела Александреску, изпълнителен председател на "Спасете децата" - Румъния.

Дефицитът на ресурси за онлайн обучение е с 10 процента по-висок в селската среда, отколкото в градската, и с над 10 процента по-висок в основното и предучилищното образование, отколкото в гимназиалното, сочат данните от социологическите анкети, направени от "Спасете децата" - Румъния.

Според данни от 16 октомври на министерството на образованието 1040 учебни заведения в страната са провеждали часовете си при т.нар. "червен сценарий", предвиждащ изцяло онлайн обучение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна