Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

Снимка: rs.n1info.com

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия. Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си.

Британският принц Уилям учреди глобална награда с награден фонд от 50 милиона британски лири, чиято цел е намиране на решения за най-наболелите проблеми с околната среда на планетата. Наградата "Ъртшот" (Earthshot Prize) ще удостоява през следващите десет години с пет премии по един милион британски лири проекти в областите защита и възстановяване на природата, по-чист въздух, възстановяване на океаните, намаляване на отпадъците и климатични промени. От 1 ноември тази година започва процедурата по номинации на проекти за първите награди, които ще бъдат обявени на церемония през есента на следващата година.

"Наливаме повече от 190 милиарда паунда за справянето с ковид-19 и възстановяването след това. Можем да направим същото за околната среда. Това наистина не е толкова трудно", заяви принц Уилям в разговор с естествоизпитателя Дейвид Атънбъро за Би Би Си. Двамата са двигателите на проекта. Британското кралско семейство се ангажира публично със защитата на околната среда. Престолонаследникът принц Чарлз, баща на принц Уилям, от десетилетия води кампании и говори за въздействието на климатичните промени. От двореца Кенсингтън уточниха, че наградите ще осигурят минимум 50 решения на екологични проблеми на планетата до 2030 г.

Само няколко дни по-късно, принц Уилям, този път в компанията на папа Франциск, се присъедини към активисти, артисти, знаменитости и политици с призив за опазване на планетата в безплатно стриймвано ТЕД събитие. Неговата цел беше мобилизиране и обединение на хората за каузата за справяне с климатичната криза:

„Споделените цели на нашето поколение са ясни. Заедно трябва  да защитим и възстановим природата, да изчистим въздуха, да върнем към живот океаните ни, да изградим свят без отпадъци и да оправим климата ни. И трябва да се опитаме да го постигнем за едно десетилетие. Ако постигнем тези цели до 2030-а нашият живот няма да е по-лош. Не ще трябва да жертваме нещата, които харесваме. Вместо това, начинът ни на живот ще бъде по-здравословен, по-чист, по-умен и по-добър за всички нас”, бяха думите на принц Уилям, а папа Франциск подчерта:

„Имаме само няколко години. Учените изчисляват, че са по-малко от 30, за да намалим драстично емисиите от парникови газове в атмосферата. Един начин за поощряване на тази промяна е предприятията спешно да се ангажират с грижата за общия ни дом. Да се изключат инвестициите за компаниите, които не изпълняват екологичните параметри. А да бъдат възнаградени онези, които работят коректно по време на преходната фаза. Във фокуса на дейностите им трябва да бъдат устойчивостта, социалната справедливост и насърчаването на общото благо.”

А австралийски учени твърдят, че хората еволюират по-бързо, отколкото през предишните 250 години, на базата на наличие на артерия в предмишницата. Обикновено тя изчезва около осмата седмица след раждането и на нейно място се образуват две други артерии. Хората с трите артерии обаче са все повече от края на XIX век. Тенденцията започва през 80-те години на XIX век при 10 процента от населението. През XX век те се увеличават до 30 процента. Кръвоносният съд вече се открива у 35 процента от населението. Според специалистите от университета "Флиндърс" родените след 80 години вече ще имат такава артерия. Учените наричат това "микро еволюция".

„Много хора си мислят, че вече сме еволюирали и този процес е спрял. Но нашето проучване показа, че хората все още еволюират и днес. Този процес наричаме микроеволюция на съвременните хора.”

- коментира д-р Теган Лукас от университета "Флиндърс" в Австралия. Медианната артерия не е единственият индикатор, че хората още еволюират:

„Други физиологични изменения, които се увеличават с времето са липсата на мъдреци, което е резултат от смаляването на лицата. Причината е, че сме овладели огъня и вече обработваме храната си. И много хора вече се раждат без мъдреци. Освен това много хора имат допълнителни стави в краката.”

Авторите на изследването предполагат, че промените в естествения подбор могат да бъдат основната причина за микроеволюцията.

12-годишното американско момче Джаксън Осуалт, който сглоби самостоятелно в дома си в град Мемфис действащ ядрен реактор. Със своето самоделно устройство юношата попадна в Книгата на рекордите на Гинес. Джаксън бил впечатлен от постижението на предишния рекордьор в ядрената дисциплина -  Тейлър Уилсън, който изработил реактор на 14-годишна възраст. Сега Джаксън Осуалт държи короната за най-млад конструктор на домашен ядрен реактор в света. Той сглобил апаратурата напълно самостоятелно, като работата по нея му отнела две години.

"Проектът беше доста сложен. А най-трудната част беше изработването на въздухонепроницаема изолация. Отне ми половин година, докато стигна до правилното решение, за да няма изтичане".

Тийнейджърът получил пълна подкрепа от родителите си при осъществяването на сложния проект.

С игра "Супер Марио" в реални размери, и с голям "Марио Карт" - компанията за видеоигри "Нинтендо" ще направи догодина първия си опит в областта на увеселителните паркове.

На посетителите ще бъдат предлагани интерактивни развлечения, като те ще могат да прескачат или да удрят блокчета, за да спечелят монети или предмети. 

А реални пари – 50 000 евро спечелиха четирима бездомници от лотария във Франция. Случката заприличва на филмов сценарий още повече, тъй като те забогатели с подарен им лотариен билет. Бездомниците взели печалбата и си я разделели - по 12 500 евро на човек.

103-годишният Алфред Ал Блашки отбеляза завършването на колеж на внуците си с тандемен скок с парашут и стана най-възрастният човек с подобно постижение. За първи път Ал скача от самолет на 100-ия си рожден ден през 2017-а, като след това се зарича да скочи отново, когато внуците му близнаци завършат колеж. Три години по-късно той изпълни обещанието си и скочи от самолет от височина 4270 метра.

А археолози в Египет са открили 59 добре запазени и затворени пъстри дървени ковчези с мумии, погребани преди 2500 години.

„Повечето са добре защитени и с оригиналната боя. Йероглифното изписване върху ковчезите показва, че много от мумиите са били свещеници и висши господари от 26-ата династия на Египет от около 600-ата година преди Христа. Присъствах на отварянето на една от тях и мумията изглежда така, сякаш е мумифицирана вчера”, заяви Калид Анани, египетският министър на туризма и антиките, който заяви, че това е само началото на нови открития.

До ковчезите са открили останките от 28 малки статуи. Една от най-интересните е бронзова статуя на бог Нефертум с височина близо 35 сантиметра, който е изобразен с покритие върху главата си, оформено като цвят на лотос. Импровизираната шапка е направена от камък от червен ахат, тюркоаз и лазурит. В древната египетска митология Нефертум е бог, асоцииран с лотосови цветя и е син на Птах, бог създател, който е бил популярен в Мемфис, първата столица на Египет.


Японски учени откриха начин за строеж на градове на Луната. Вертикални тунели от лава могат да помогнат за изграждането на нашия спътник не само на бази за дългосрочен престой на хора, но и на цели градове. Това твърди ученият от Японския институт за радиологични изследвания Сатоши Кодайра. С група от колеги той наскоро участва в научна работа, в резултат на която бяха публикувани материали, че тунели, образувани от вулканични изригвания в миналото в недрата на Луната, могат да предпазят от радиация и метеорити. Япония планира да построи завод за производство на гориво на Луната до 2035-а - там вода ще бъде разделяна на кислород и водород и така ще произвежда гориво. Така ще се намалят разходите за транспортиране на гориво от Земята до южния полюс на Луната, където се предполага, че ще бъдат открити ледени отлагания.

В Космоса има планети, които са много по-подходящи за живот от Земята. До този извод стигнаха американски и германски астробиолози. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Astrobiology. Изследователите са събрали данни за температурата, влажността и други фактори на околната среда за 4500 известни екзопланети и идентифицирали 24 от тях, които са малко по-стари, по-големи, по-топли и вероятно по-влажни от Земята, а също така обикалят бавно променящи се звезди с повече продължителност на живота от нашето Слънце. Според авторите, на такива планети, на които те са дали кодовото име потенциално „свръхобитаеми“, животът е имал повече възможности да се развие до по-висши форми, отколкото на Земята. Всички тези 24 планети са на повече от сто светлинни години и могат да бъдат изследвани в бъдеще с космическите телескопи на НАСА „Джеймс Уеб“ и LUVIOR, както и с PLATO на Европейската космическа агенция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!