Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Закуска в Тифани“ и в Пловдив

Екипът на представлението „Закуска в Тифани“
Снимка: Кремена Данева

Стремежът към свобода и силата на надеждата. Това изследва творческият екип на пловдивския драматичен театър, поел по предизвикателния път да открие новия и по-особен от всички досегашни сезони заради Covid кризата с представлението „Закуска в Тифани“.

За първи път романът на Труман Капоти се пресъздава на театрална сцена в България и това става благодарение на адаптацията на текста от Александър Секулов и режисьора на спектакъла Диана Добрева - сътворили заедно вече няколко впечатляващи постановки като „Дебелянов и ангелите“ и „Одисей“. За пореден път с тях разгръща въображението си Мира Каланова, която е сценограф на спектакъла, костюмите са дело на Марина Райчинова, музиката е на Петя Диманова, а хореографията - на Деян Георгиев.

Да направим „Закуска в Тифани“ за нас беше мечта и се надяваме представлението да стане едно от любимите на пловдивската публика“, не крие очакванията си директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев, за когото постигнатото на сцената го е превело и до осмислянето, че: 

Никой не ни е виновен да не бъдем свободни, никой не ни пречи, не може да ни попречи, това е въпрос на дух и аз съм много щастлив, че в това време, в което всички обвиняваме всички, че ни пречат да бъдем такива, каквито искаме, се ражда този спектакъл и той спонтанно показва начин човек да бъде свободен“. 

„Всъщност намеренията ни бяха да направим едно просто представление, а се получи точно обратното“, казва Александър Секулов, който акцентира също и на образа на Холи Голайтли.

„Времена, в които светът е спрял, ние правим спектакъл за момиче, което нарича себе си „пътничка“. Виждам в това момиче и светла ирония, и някаква непреодолима надежда, че нищо не спира, както не спира и Холи Голайтли. В свободата и красотата има прелъстителна сила и те са нещото, което правят човека обезоръжен. Същевременно му дават и кураж, и го правят леко тъжен и мисля, че тази елегична мелодия, тази музикална тема на кратките срещи със свободата и красотата е основна доминанта в спектакъла, който направихме“.

С усещане за светлина и надежда предава спектакъла Диана Добрева:

„Закуска в Тифани“ за мен беше един от най-радостните процеси, които съм имала. „Одисей“ имаше дълъг и много тежък репетиционен период и не само - доста мои представления са имали доста тежки репетиционни периоди… Постижение на спектакъла обаче е, че ключовете към внушението са и театърът, и киното… Цялото сценично пространство е най-динамичното пространство, което сме създавали до този момент“.

Ролята на Холи е поверена на Климентина Фърцова, която все още е студентка и която е избрана след кастинг с участието на близо 100 кандидатки.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!