Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград остава червена зона на Covid-разпространение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благоевград  ще остане в червената зона на разпространение на Covid-19,  докато се не регистрира трайно намаление  в разпространението на заразата. Това заяви в Сандански здравният министър Проф. Костадин Ангелов, който е на обиколка  в лечебните заведения от областта.

Министър  Ангелов направи  корекция в  програмата си за деня на българския лекар и вместо да  връчи наградите на свои колеги от Дупница, дойде във втората област, попаднала в най- рисковата червена зона.

Защо?:

„Исках лично да се убедя в готовността на всички лечебни заведения, на които сме възложили лечението на пациенти с Covid-19“.

Според здравния министър мерките и денонощният контрол по спазването им в заведенията, фирмите, училищата и учрежденията на този етап са достатъчни. Ефектът от тях обаче ще бъде видим след поне две седмици:

„Считам, че ако това се случи, в рамките на две-три седмици тези числа могат да бъдат променени и тогава бъдете сигурни, че аз ще съм първият, който да кажа на хората да заповядат в Банско или на местата, където това е безопасно за тях. Докато числата са такива, нашите препоръки няма да бъдат променени“.

Проф. Костадин Ангелов отново заяви, че има достатъчно легла в болниците и екипи за медиците. Най- сериозната му тревога е:

“Имаме притеснения за силата на българските медици и сестри, които са вече шести месец нон-стоп опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно“.

Днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов публикува обръщение, в което призова всички да бъдат отговорни и да спазват противоепидемичните мерки.

"Така ще съхраним лекарите на България, ще запазим близките и себе си", призова министърът в Деня на българския лекар.

Министърът ва здравеопазването Костадин Ангелов в Сандански -  19 октомври 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна