Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уелс налага пълна карантина за две седмици

От петък в Уелс ще бъде въведена пълна карантина за малко повече от две седмици. Всяка една от съставните части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, следва своя политика в борбата с Covid-19, припомня кореспондентът на БНР на Острова.

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд обяви мярката, която предвижда хората да останат по домовете си, а пъбовете, ресторантите и второстепенните магазини да бъдат затворени:

„Знаем, че ако не действаме сега, пандемията ще продължава да набира скорост и има съвсем реален риск нашето национално здравеопазване да бъде претоварено и затруднено“.

Събиранията на хора извън семейния кръг у дома и навън също ще бъдат забранени.

Основните училища ще отворят след едноседмичната есенна ваканция, съвпадаща с началото на карантината. По-долните класове в средното образование също ще подновят занятията.

Университетите в Уелс ще продължат да търсят баланс между присъственото обучение и  занятията онлайн.

Уелското правителство отпусна пакет от 300 милиона паунда в подкрепа на бизнеса.

Карантината ще бъде в сила от 23 октомври до 9 ноември. Подобна, но четириседмична карантина, вече е наложена в Северна Ирландия.

В Англия е сила схема от местни карантини на три степени, която предизвика много противоречия. Някои местни ръководители отказват да приемат налагане на карантини от по-високи степени в техните общини.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!