Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще експулсира над 230 чужденци

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти приеха нови мерки за борба с тероризма и ислямистката пропаганда в социалните мрежи след бруталното убийство на учител заради показвани карикатури на пророка Мохамед.

Вътрешният министър Жерар Дарманен обяви, че над 230 чужденци, наблюдавани от антитерористичното разузнаване, ще бъдат експулсирани от страната.

"Страхът ще си смени лагера" - заяви френският президент Еманюел Макрон, който обеща бързи и конкретни мерки срещу тероризма на извънредно свикания Съвет за отбрана във връзка с атентата в Конфлан Сент Онорин.

От сутринта полицията е провела обиски и разпити на 80 души от радикални ислямистки кръгове, които тези дни са изразили в социалните мрежи подкрепа за  чеченския терорист, обезглавил учителя Самюел Пати заради урока му с карикатури на пророка Мохамед.

Властите подготвят стратегия за борба срещу ислямистката пропаганда в интернет, предстоят и проверки и евентуална забрана на асоциации, подозирани в екстремистка дейност.

Министърът на икономиката Брюно льо Мер определи като абсолютен приоритет борбата срещу нелегалното финансиране на ислямистки мрежи. Според него "криптовалутата представлява сериозен проблем с финансирането на тероризъм".

До края на есенната ваканция ще бъдат приети и нови мерки за сигурността на френските училища.

Разследването на нападението е установило, че терористът е предлагал големи суми пари на учениците, за да му покажат бъдещата му жертва, а родителят, повел кампания срещу учителя, е бил подкрепян от радикални ислямисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени