Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават полемиките в Скопие за историческите спорове с България

| обновено на 19.10.20 в 19:22
Антонио Милошоски
Снимка: Facebook / Antonio.Miloshoski

В Скопие продължават политическите полемики между опозицията и властта за историческите спорове с България предвид евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски обяви във фейсбук, че е разбрал какви са предложенията за взаимноприемливо определяне на идентичността на Гоце Делчев, върху които щели да преговарят премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов.

Позовавайки се на източници от външното министерство в Скопие, Милошоски твърди, че по предложение на София на 11 ноември в София Заев и Борисов може да се разберат, че Гоце Делчев е македонец в регионалния смисъл на думата, а в народно-етнически смисъл е българин, роден в географската област Македония.

"Такова предложение не съществува, камо ли да е предмет на обсъждане", заявяват от правителството на Зоран Заев пред МИА. От там наричат твърденията на Милошоски спекулация, която вреди на процеса, начело на който е историческата комисия.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски повдигна въпроса за позицията на България по повод официалния език на страната му в реч в Деня на отворените врати на Института за македонски език "Кръсте Мисирков".

"Научните доводи и истината са на наша страна", каза президентът на Северна Македония на събитие, посветено на 75-годишнината от обявяването на македонския език. Той посочи, че толкова години по-късно е факт отричането на македонския език не само от чужди историци и езиковеди, но и в самата Северна Македония.

"Все още сме принудени да доказваме факта, че македонският език съществува", заяви Пендаровски:

ВМРО-ДПМНЕ се обяви в събота за среща на лидерите на парламентарните партии, на която да се обсъдят отношенията с България. Вчера обаче премиерът Зоран Заев отхвърли това предложение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна