Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младежи и учители се обучават как да противодействат на расизма

Снимка: proeuropean.net

Сдружение „Про европейска мрежа“ проведе два семинара на тема расизъм и антирасизъм. В първия семинар участваха 19 младежки лидери, предимно от ромски произход от Варна, Видин, Дупница, Пловдив, Сливен, с. Габър (Бургас), Перник, София, Русе, с. Долни Цибър, Сандански.

Организиран в сътрудничество с „Постоянна ромска конференция“, семинарът обсъди расизма, бариерите и факторите около ромската идентичност, страха и смелостта около заявяването ѝ.

Във фото- и видеоработилници младежите създадоха материали и идеи, които ще се използват в последващи антирасистки кампании.

Сдружение „Про европейска мрежа“ организира обучителни семинари, лагери, работилници, кампании, инициативи. Приоритетно те са за млади хора, учители или за представители на изключени групи и младежи от ромската общност.

Вторият семинар събра професионалисти, работещи с млади хора – учители, обучители и представители на младежки организации, читалища, общински администрации. Те дойдоха от Варна, Бургас, Смолян, Пловдив, Габрово, Севлиево, Перник, Сандански, Карлово и Оряхово, а групата се запозна с  методологии за работа с млади хора по темата за расизма, сподели добри практики, изследва в дълбочина понятията расизъм и невидим расизъм, както и връзката на расизма с властта, нуждата от инвестиране в емоционалната интелигентност на младите хора, за да се справят с прояви на расизъм и др.

Владислав Петков – обучител от сдружение „Про европейска мрежа“ каза за „Аларма“.

Ние работим по темата дългосрочно и тези семинари са само част от нашите дейности, които правим във връзка с расизма. През последните няколко години се наблюдава един регрес – бяхме свикнали че пътят е само напред – не толкова отдавна бяхме свикнали с идеята, че пътят е само напред – повече толерантност, повече разбиране, повече справедливост за всички, но напоследък ясно се вижда, че изглежда и в национален и в международен план този път няма да толкова сигурен. 

Затова решихме, че трябва да акцентираме по темата за борбата с расизма, за да предадем нашия опит като знания, ресурси и методи на работа на други – младежи, учители и обучители.“

Семинарите са етап от дългосрочния ни проект „Заедно срещу расизма“ (STAR – Stand Together Against Racism) – инициатива, в която работим заедно с Испания Полша и Италия, финансирана от Програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.“ – казва Владислав Петков.

Резултатите от работата по проекта „Заедно срещу расизма“ са описани в публикацията: „Съзвездия: Наръчник за работа с млади хора по темата за расизма и невидимия расизъм“. Наръчникът е вече достъпен на английски език, а до месец ще бъде свободно достъпен и на български език в електронен и хартиен формат на сайта на сдружението.

Невидимият расизъм намира проявления в ежедневни поведения, които на пръв поглед не изглеждат страшни и опасни, но намират своите корени в расистки виждания. Примери за невидим расизъм са расистки вицове или изказвания като: „Тя е много красива, въпреки че е чернокожа“ или „Никога не бих имал приятел с тъмен цвят на кожата“, дори: „Ама ти изобщо не приличаш на другите роми, умен си, работлив си…“ – т.е. ти си изключение.

Такива поведения, наричани още микроагресии, много често остават ненаказани и макар всяко от тях поотделно да няма голяма тежест, те се случват постоянно, натрупват се във времето и може да имат сериозни последствия върху самочувствието, самооценката и психичното здраве на хора, които са принудени да ги понасят.

На 20 октомври в „Аларма“ от 21.30 часа очаквайте личната история на учителя от ромски произход Росен Богомилов, който от 2013 г. преподава история и география в столичното 106 ОУ „Григорий Цамблак“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от