Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелов обеща промени, за да не връщат работещите в РЗИ пари за работа на първа линия

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването
Снимка: БГНЕС

В подписка служители от Регионалните здравни инспекции алармират за проблем с получаването на допълнителните хиляда лева на месец за работа на първа линия. По думите им те трябва да връщат част от сумите заради нормативен абсурд. В Сандански министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че ще има законови промени и никой няма да бъде ощетен.

Работещите в РЗИ твърдят, че до момента са получили бонусите от 1000 лева до месец юни, като уточниха , че те вече се начисляват на тримесечие като допълнително материално стимулиране. Точно в това се състои абсурдът, заяви здравният инспектор Валя Георгиева, която като синдикалист е иницирала и национална подписка: 

„В последните дни разбираме, че не само, че няма да продължим да получавам парите си за работещи на първа линия, а и ще ни бъдат удържани средства за отработено вече време заради изискването в Наредбата за заплащане на служителите в държавната администрация и в Закона за държавния служител - допълнителните средства да не надвишават 80% от основната заплата за годината“.

На въпрос на Хоризонт дали и как ще се реши този абсурд, здравният министър Костадин Ангелов, който е на обиколка в благоевградска област , пое ангажимента: 

„За тях ще бъде извършвана законова промяна в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда. Да бъдат спокойни, че нямат връщат нито един лев“.

Работещите в здравните инспекции реагираха на обещанието така:

„Вярваме, че ще бъдат направени тези промени. Ще изчакаме, но оставаме в готовност и за други действия в рамките на закона“. 

"Ефектът от контрола за спазването на мерките ще е видим след 2 седмици", заяви в Сандански министърът на здравеопазването Костадин Ангелов относно увеличаващите се случаи на заразени. И призова всички да бъдат отговорни.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна