Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Тенденция за задълбочаване на сътрудничеството със САЩ

"България и Съединените щати са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството е особено широко и има тенденция за по-нататъшно задълбочаване."

Това е заяви премиерът Бойко Борисов на видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в Съединените щати в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов е подчертал, че разчита на подкрепата на американските еврейски организации за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за привличането на нови преки американски инвестиции в България. 

Премиерът е декларирал, че правителството ще продължи да създава условия за среда, свободна от всички форми на дискриминация.

Премиерът даде висока оценка на Стратегическия диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София. По думите му така се отваря нова глава и по-високо ниво на сътрудничество в приоритетните области от взаимен интерес като сигурността и отбраната, енергетиката, търговията и икономиката. „Разчитаме на подкрепата на американските еврейски организации за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за привличането на нови преки американски инвестиции в България“, подчерта министър-председателят Борисов. Според него значителен потенциал за нови двустранни връзки е налице във високотехнологичните сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето и електрониката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени