Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Местните власти и бизнесът в СПА курортите усвояват заедно средствата по ОП "Развитие на регионите"

Деница Николова
Снимка: БГНЕС

Местните власти и бизнесът в балнео и СПА курортите у нас ще усвояват средствата по Оперативна програма „Развитие на регионите“ чрез интегрирани проекти. Това стана ясно на кръгла маса в Сандански, с участието на заместник-министрите  на регионалното развитие Деница Николова и на туризма Любомир Кънчев.  

Без сериозни инвестиции в инфраструктурата българските балнео и спа курорти не могат да   се конкурират като европейска здравна дестинация, категорични са от бизнеса. Златко Златанов, представител на  хотелската асоциация във Велинград каза: 

"За да дойдат европейците при нас, трябва да се сертифицираме като такава. А за сертифициране трябва инфраструктура! А за тази инфраструктура трябват пари и то много пари!".

Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова представи най- важните акценти в ОП "Развитие на регионите" след 2021 година като възможност за развитие на туристическата инфраструктура , мобилност и свързаност на курортите: 

"Новост е, че оттук нататък ще говорим за партньорство, тоест колаборацията между или няколко общини, или между различни заинтересовани страни - хотелският бизнес, заедно с общините. Имаме в момента индикации, че средствата, с които ще разполагаме, са около 1 милиард 483 милиона евро европейско финансиране, като към него аз се добавя и национално съфинансиране, което очакваме да бъде дефинирано в регламентите на Европейската комисия"

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от