Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект вещае различно бъдеще за автомобилите

Снимка: https://mc.ai/

Изкуственият интелект навлиза активно в много области на живота ни, много често дори невидимо за повечето хора, каза пред Радио София футурологът Мариана Тодорова, автор на книгата “Изкуственият интелект”.

Едно от най-известните му проявления обаче е в областта на безпилотните превозни средства, които се очаква да навлязат сериозно през следващите 10-15 години. В Съединените щати вече започна проект за безпилотни камиони, които ще превозват товари в обсег от 3 хиляди километра, изцяло управлявани от изкуствен интелект.

Като технология безпилотните автомобили вече са готов продукт, като в някои градове с уредена и правилна инфраструктура вече се тестват подобни проекти. Необходимо е да бъде развита системата за “интернет на нещата”, което означава материалната инфраструктура да е снабдена с необходимите сензори и антени, които да ориентират автомобилите в допълнение към техния изкуствен интелект.

Може да се очаква, че концепцията за употреба на автомобила ще се промени значително и в бъдеще той все по-малко ще бъде собственост и повече - услуга. Така ще се спестяват много ресурси на потребителя, защото той няма да се грижи за гражданска застраховка, автокаско, плащане на данъци и време за паркиране, прогнозира Тодорова.

Още подробности ще намерите в интервюто на Елмира Джома с Мариана Тодорова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!