Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световен ден на статистиката

НСИ: Да свържем света с данни, на които се доверяваме

Снимка: БГНЕС

За първи път 20 октомври е обявен от ООН като Световен ден на статистиката през 2010 г. Тази година преминава под мотото „Да свържем света с данни, на които се доверяваме“. 

Статистиката е наука, в която се излагат общи въпроси на събирането, измерването и анализа на масови статистически (количествени или качествени) данни, изследването на количествената страна на масови социални явления в числова форма. Думата "статистика" идва от латинското status – състояние на нещата.

За важността на данните, които не будят съмнение, разказва председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски в "Нашият ден":

"Във XXI век, когато информацията е навсякъде около нас, ролята на статистиците е да отсеем тази информация, която заслужава доверие и отговаря на стандартите за качество, и да я поднесам на хората, когато те имат нужда от нея."

Сергей Цветарски потвърди, че безспорно темата за Covid-19 вълнува много хората и те се нуждаят от информация: "Статистиката е наука и дейност за масовите явления. Доскоро това явление не представляваше чисто статистически интерес заради малките бройки на случаите. За съжаление, вече представлява интерес за статистиката. Вече предприехме мерки да осигурим събиране на информация за това явление, което сега се заражда, която да ни позволи да го разберем, да оценим въздействието му и да подпомогнем политиките за справяне с него."

За явлението пандемия и последствията от него – безработицата, заетостта, смъртността; за честването на 140 години българска статистика, както и за предстоящото преброяване – чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от