Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят джамията в Пантен, чийто проповедник беше задържан

| обновено на 20.10.20 в 13:43
Жералд Дарманен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти ще затворят най-късно до утре вечер джамията в община Пантен, близо до Париж, защото нейният имам е споделил във Фейсбук видеоклип, в който се осъжда урок на учителя Самюел Пати, по време на който преподавателят е показал на свои ученици карикатури на пророка Мохамед. Това съобщава БТА. Показаните карикатури на Мохамед станаха причина за смъртта на учителя, който беше убит в петък от радикализиран чеченец. 

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен днес поиска джамията да бъде затворена, а в събота самият ислямски проповедник беше поставен под стража. Имамът е разпространил запис, в който баща на ученичка в училището на Пати се възмущава от този урок, посветен на свободата на словото. Преди да покаже карикатурите, учителят е дал възможност на учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, защото не е искал да накърнява религиозните им чувства. 

Междувременно френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети отхвърли днес обвиненията, че е имало пропуски в следенето на младия чеченец, който в петък обезглави учителя Самюел Пати. Общо в хода на разследването към момента са задържани 15 души. 

"Това е подмолна война. Имаме организирания тероризъм, който се следи от службите, и имаме 18-годишен младеж, който не е обект на интерес от разузнавателните служби и извършва това отблъскващо деяние от религиозни подбуди", заяви френският правосъден министър по радио Франс ентер.

Нападателят беше застрелян от полицията. Преди да убие учителя, той е публикувал кадри от обезглавявания в акаунта си в платформата Фарос. Потребители сигнализирали за това на модераторите, но акаунтът не бил премахнат, припомня БТА.

"За жалост в платформите се разпространяват много неща от този тип и е необходимо да се работи по този проблем", каза Дюпон-Морети, но в отговор на въпрос увери, че властите не са допуснали пропуски.

Един от възможните начини за борба със съдържание на омразата в интернет е да се увеличи броят на магистратите, чиято задача е да следят появата на такова съдържание, каза министърът на среща с прокурори вчера.

Джамията в Пантен ще бъде затворена за срок от шест месеца и вече е получила съответното предизвестие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна