Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 октомври - Международен ден за борба с остеопорозата

Снимка: БГНЕС

Една на всеки три жени и един на всеки петима мъже над 50-годишна възраст са в риск да имат поне по една фрактура през живота си в резултат на остеопороза по данни на лекари от столичната болница „Свети Иван Рилски“. Близо 450 000 българки са със заболяването и най-малко още толкова имат граничното състояние на намалена костна плътност.

20 октомври е Международен ден за борба с болестта остеопороза.

Проф. Златомир Коларов от столичната болница "Свети Иван Рилски" пояснява: 

"С навлизането на жената в менопауза нараства значително рискът от намаляване на костната плътност, от там и на най-сериозното усложнение на остеопорозата - костните фрактури на гръбначните прешлени, на бедрената шийка, разбира се, може и на ставите на ръцете, зависи при какво падане и как се случва тази фрактура". 

Съвременната медицина акцентира на индивидуалния подход при лечението на остеопорозата, уточнява професор Коларов:

"Да се лекуват жени, които са от т. нар. "бързогубещи костна маса", жени с рискови фактори, това са разбира се ранна менопауза, по-слабите жени, тези, които не са упражнявали и спорт, по-малкото слънчево греене, тютюнопушенето, някои лекарства, ревматични болести, кортикостероидни препарати".

Костната плътност започва да намалява след 21-22-годишна възраст. Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още в млада възраст - посочва специалистът.

"Хубав, умерен спорт, с пълноценно хранене, приемане на калций и витамин Д от слънцето" - това са съветите на проф. Златаров.

Още по темата в звуковия файл.   

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна