Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Минко Михов: Приходите в болницата в Габрово не идват от пациентите с коронавирус

Снимка: Велина Махлебашиева

В многопрофилната болница в Габрово, която разполага с 300 легла, основните приходи не идват от пациенти с коронавирус. Така че допълнителното финансиране за лечение на коронавируса, заложено в бюдже на Здравната каса догодина, за големи болници като нашата, няма да промени значително разпределението на приходите. Защото нашето финансиране идва от хората с другите заболявания“. Това каза пред БНР директорът на габровската болница д-р Минко Михов.

Болницата в Габрово е най-голямото лечебно заведение в областта и поема основната тежест, но болни с Covid-19 лекуват и в белодробната болница, както и в общинските здравни заведения в Севлиево и в Трявна.

В областния стационар са хоспитализирани 22 души с корованавирус, а в новоразкритото триажно отделение са настанени петима, при които Covid-19 не е доказан.

Многопрофилната болница в Габрово няма да покрие изискванията, за да получи допълнителния ресурс за отделението, в което се лекуват пациенти с коронавирус.

Това, което видях като информация е, че допълнително финансиране ще получат най-големите болници, а нашата болница не попада в такава група. Но се надявам и ние да получим повече средства. Ние лекуваме все пак средно тежки и тежки случаи и клиничната пътека за Covid-19, макар и увеличена, не е достатъчна, защото разходите, които генерират тези пациенти са големи - дълго лечение, скъпи медикаменти и много изследвания“, допълни д-р Михов в предаването „Преди всички“.

Според него по-сериозният проблем е недостигът на медицински специалисти.

„Дотук сме командировали осем сестри, един лекар и трима санитари и то по тяхно съгласие. Но този капацитет може да бъде надхвърлен, както и да се изморят колегите, част от които са на възраст“.

Трима лекари и 19 медицински сестри работят в инфекциозното отделение, където се лекуват пациенти с коноравирус.

Капацитетът за прием на болни вече е изчерпан, като се очаква да бъдат разкрити още 10 легла, посочи директорът на лечебното заведение.

Габрово е сред областите, които бележат ръст в броя на инфектираните с коронавирус. Сред регистрираните има лекари, медицински сестри и санитари, както и служители на Регионалната здравна инспекция. Сред хоспитализираните няма заболели на интензивно лечение.

От днес в болницата започва да работи нова PCR лаборатория – възможност за контрол върху заразата вътре в лечебното заведение. В нея ще се изследват всички пациенти, които постъпват в реанимация или за тежка операция. Разходите за тях, както и за персонала на лечебното заведение ще се поемат от Здравната каса. Капацитетът на лабораторията ще е 90 проби дневно, а резултатите ще излизат за няколко часа. Апаратурата ще се използва за нуждите на цялата област и за назначените от РЗИ изследвания, като достъпът ще бъде свободен и за желаещи да се тестват срещу заплащане.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от