Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предприемачески дух срещу кризата

Илюстративно изображение
Снимка: Pexels

Чували сте приказката, че е по-добре вместо да нахраним беден човек с риба един ден, да го научим да лови риба, тъй че да няма ден, в който да гладува. 

Не всеки се ражда с предпримачески умения, но има начин да ги получи, стига да намери кой да му подаде ръка в точния момент. С тази задача се занимава „Академия за стартиращи предприемачи“ (BASE). Обучителна програма, в която в продължение на тринадесет седмици опитни предприемачи и мениджъри на фирми отделят от времето си, за да споделят своя опит и знания. Собствениците на малък бизнес или начинаещите предприемачи получават шанс да развият своите идеи и да ги превърнат в успешни бизнес начинания.

Развитието на местната икономика и разпространение на умения и знания са сред приоритетите на община Троян, където от ноември започва издание на Академията. 

Партньори са Съветът на жените в бизнеса в България и фондация "Америка за България".  

За най-добрите идеи ще бъде предоставена възможност да кандидатстват за награден фонд, осигурен от Фондация „Америка за България“ и Съвета на жените в бизнеса в България. За започващата програма разказва Донка Михайлова, кмет на гр. Троян.


"Целта на програмата не е да обучи максимален брой хора, а максимален брой хора да започнат собствен бизнес", казва Надя Захариева от фондация "Америка за България", партньор на Академията за стартиращи предприемачи от началото ѝ през 2018. Подобни курсове са организирани успешно във Враца, в Сливен, в Козлодуй, както и в София.

Защо е толкова важно хората да имат бизнес умения и да знаят как да започнат и поддържат собствен бизнес? Защо малкият и средният бизнес са гръбнакът на местните икономики и по какъв начин предприемаческите умения помагат на хората да променят условия на живот за себе си и обркъжаващата ги среда – чуйте разговора:


Covid кризата засегна всички и не подмина малките населени места, в частност Троян, където занаятчиите не получиха подкрепа от правителството. Същевременно туристите намаляха и хората отчитат спад на дейността си. Какво се надяват да научат хората, които са кандидатствали за Академията за стартиращи предприемачи, чуйте Надежда Христова:
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от