Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Снимка: https://vaginamatters.org/

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания.

Книгата е предназначена за момичета на възраст 12-14 години и по-големи тийнейджърки и млади жени, не е за детската градина, поясни пред БНР една от авторките - Светла Баева. Книгата няма да влиза в учебната програма и няма да се разпространява в училищата, освен при заявен интерес от учители и образователни инициативи, допълни тя.

Книгата е създадена след фондонабирателна кампания в международна платформа, уточни другата авторка - Рая Раева, която определи книгата като „нужна и желана от българското общество“. Проектът е бил подкрепен от близо 200 души от над 20 държави.

„В като Вагина“ е създадена от глобалното креативно студио за социална промяна Fine Acts.

Най-силният аргумент са притесняващите статистики, на които е добре да се отговори и да не живеем в заблуда, смята Светла Баева. „Тези статистики са свързани с това, че България и Румъния са на първо място в Европейския съюз по нежелана бременност сред тийнейджърките. Процентът на абортите е също така висок, както и сексуално предаваните болести. Има и много други данни – младите хора не знаят как точно се ползват предпазни средства, не знаят функцията на презерватива.“

ВМРО определи книгата като „недопустим, извратен и скандален проект“ и призова прокуратурата да се самосезира и да започне проверка. Според ВМРО книгата пропагандира избора на пол и насочва към сайтове и платформи, поддържани от неправителствени организации, рекламиращи гей ориентацията. От ВМРО питат това ли е липсващото на децата сексуално образование и подчертават, че „това е подбуда към децата за ранен полов живот с детайлни инструкции за реализирането му“. „По същество илюстрациите могат да бъдат определени като порнография“, допълват от партията.

За нас от ВМРО това е тийнейджърският вариант на Истанбулската конвенция, но в много по-скандална опаковка“, гласи още позицията.  

Авторките на „В като Вагина“ не са притеснени от призивите на ВМРО. Те обясниха, че позитивната реакция от страната е много по-силна от тази концентрирана негативна реакция. Баева и Раева се позовават на представително проучване на „Алфа рисърч“ и Българския фонд за жените, според което 76% от българските граждани искат въвеждане на сексуално образование в училище.

Съдържанието на книгата е съгласувано с различни организации и експерти, сред които лекари, психолози, акушерки, заяви Светла Баева. От Българския фонд за жените подкрепят изданието не само финансово. В България трябва да има здравно и сексуално образование още от началния курс на обучение, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Надежда Дерменджиева. „Книгата е координирана – минала е през ръцете на лекари, педиатри, психолози. Нейното съдържание е експертно съдържание“, потвърди Дерменджиева. „В като Вагина е важна книжка за нас и като донор ние се гордеем с нея.“

Все още няма официална позиция на МОН по програмата „Таралежи“ на фондация „П.У.Л.С.“ за сексуално образование, която преди месеци беше блокирана от образователното ведомство  заради недоволство на родители в Перник. В края на февруари на министерството е изпратена цялата методика на програмата, създадена от водещи национални и международни специалисти, обясни Юлия Андонова от „П.У.Л.С.“

Заради липсата на официален отговор училищата, в които програмата се е провеждала, се опасяват да започнат нови занимания заради последващи нападки и наказания, свързани с реализирането й, посочи Андонова.

За скандала с книгата „В като Вагина“ Юлия Андонова заяви, че това е „поредният горещ картоф, която залива обществото и то от шепа хора, които са фалшиво патриотично настроени, които всяват смут и паника“.

„През всичките тези 30 години преход не се намери формата, по която да започнат да се обучават българските млади хора да ценят тялото си, да го познават и да взимат най-правилните решения – не само за сексуалния си живот, но и за репродуктивния си живот.“ Мнението е на доц. Михаил Околийски, доктор по сексология от Хумболтовия университет.

Добри практики в училищата като програмата “Таралежи“ биват изтласкани в ъгъла и маргинализирани, подчерта Околийски. Според него е възмутително политизирането на темата.

Българските девойки и младежи са ограбени от възможността да получават адекватна информация, съобразена с възрастта им, по структуриран начин в училище, защото семействата не са подготвени и не знаят как точно се говори на тези теми с децата, категоричен е Михаил Околийски. В много по-голям процент сексуални престъпници стават хора, които не са имали адекватно сексуално образование и възможности за експресия на сексуалността си, допълни специалистът.

Доц. Околийски определи данните на СЗО за абортите и полово предаваните инфекции като „ужасни за нацията ни тенденции“ и отбеляза, че сексуалното образование е въпрос на националната ни сигурност.

Детайли по темата чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от