Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестен стенопис излезе при реставрацията на една от черквите в Кюстендил

Неизвестен стенопис е излязъл при реставрацията на една от черквите в Кюстендил, разказа художникът Евгени Серафимов, на когото е била поверена реставрацията му. Стенописът е в проскомодийната ниша на черквата "Св. Димитър", където се приготвя причастието. 

Повече от век и половина стенописът е бил "скрит" зад параван и платно и поемал саждите на свещите от отминали литургии. При ремонтирането на черквата през тази година той бил открит и било решено да бъде възстановен. 

"Беше ми поверена честта да върна времето назад за един истински шедьовър от времето на великите самоковски зографи", разказа Серафимов. Фреската е нарисувана Иван Доспевски, в края на 19 век, около 1863 година, когато е построен храмът.

"Саждите са най-добрият консервант и се почистват лесно", разказа художникът, който е възстановил стенописа за около 3 седмици. 

На иконата се забелязва западен маниер от страна на майсторите, нещо, което не се среща при зографите от втората половина на 18 век, разказа още кюстендилският художник. Той посочи, че самият стенопис не е бил повреден, но е имал малки липсващи фрагменти, които са били ретуширани с бои на водна основа. 

Предстои Димитровден, когато е патронният празник на черквата и този шедьовър на самоковските зографи ще бъде показан пред жителите на града, допълни Серафимов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна