Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се контролът по спазване на мерките срещу Covid-19 в редица градове в страната

Снимка: БГНЕС

В редица градове в страната от днес се засилва контролът по спазване на мерките срещу Covid-19.

В големите търговски вериги в Пловдив се изисква разстояние от 2 метра между клиентите. Проверки има и в градския транспорт за носенето на маски. За големите хранителни магазини марките не са нови, предупреждението, че трябва да има по-добра организация, за да не се наблюдава струпване на много хора, не притеснява, работещите там, показа проверка ни в обекти в Район Южен:

Смятам, че е наложително да се ограничи заразата колкото е възможно.

Повечето от клиентите също бяха категорични, че контролът трябва да е по-сериозен: “Твърде невъзпитани хора има и даже, когато бяха затегнати мерките и ги молихме в магазина да има някакво разстояние, не се спазваха“. “Глоби няма и може би затова се отпуснахме“.

При увеличаващия се брой случаи категорично трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем блокиране на здравната система, подчерта областният управител – Дани Каназирева:

“Можем да отделим още легла, но това означава да преобразуваме други отделения и поставяме по този начин под риск пациентите с другите заболявания, защото не е само Covid“.

За последното денонощие новите случаи в Пловдив и областта са 109, над 200 заразени с коронавирус са хоспитализирани.

Областният координационен щаб на Добрич препоръчва затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19.  От началото на пандемията до 18 октомври заболелите в областта са 926 души, от които 280 са били хоспитализирани. Черната статистика сочи, че за периода са починали 50 души, сред които и двама лекари. 

Областният координационен щаб препоръчва със заповеди на кметовете на общините да се въведе отново задължителното носене на маски на пазарите, както и еднопосочното движение. Да бъдат увеличени проверките и контролът по спазването на противоепидемичните мерки – в обществения транспорт, в закритите помещения, фирми и институции. Щабът препоръчва също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества – семейни и други, до 30 души.

Продължава да е критично състоянието на част от отделенията в многопрофилната болница в Добрич заради нуждата от медицински сестри. До този момент заразените медицински лица са 81, от които 19 са лекари.

Заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус общинският кризисен щаб в Ловеч взе решение за въвеждане на по-строги мерки и контрол, сред които затваряне на клубовете  на инвалида и ограничаване на посещенията та на публика в спортните зали по време на състезания.

На директорите на училища се препоръчва да въведат аналогични мерки при провеждане на спортни мероприятия в училищните физкултурни салони.

Засилват се контролните дейности по спазване на противоепидемичните мерки в работните помещения на административната сграда на Община Ловеч, завишаване на сутрешния филтър при допускане на служители до работните им места, ограничаване достъпа на външни лица, с изключение на центровете за административно обслужване.

Засилва се контрола в  търговските обекти за носене на маски и спазване на дистанция между клиентите. Засилва се и контрола по спазване на разпоредбите на Закона за закрила на детето за недопускане на деца под 18 години на обществени места след 22.00 часа без придружител;

Община Ловеч препоръчва на превозвачите да не допускат в обществения транспорт пътници без маска, да се спазва необходимата дистанция; Препоръчва се извършване на дезинфекция на крайните спирки на градския транспорт.

Препоръчва на собствениците на нощни клубове и дискотеки да спазват стриктно разпоредбите на държавните здравни органи за заетост на местата не повече от един човек на един кв. м от общия капацитет.

Препоръчва на ръководствата на народните читалища да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на  октомври 2020 година.

В област Плевен засилват контрола върху прилагане на противоепидемичните мерки . Ръст на заболелите и спад във възрастта на позитивните с коронавирус отчетоха от РЗИ на заседанието на Областния оперативен щаб.

На заседанието директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев е отчел трикратно увеличение на случаите само за последната седмица. Нараства и заболеваемостта, която налага хоспитализация. По думите му за разлика от пролетта сега има дифузно разпространение на заболеваемостта.

Диагностицираните случаи до момента са 650, смъртните са 11. Под карантина са 369, на домашно лечение – 134. 19 са хоспитализирани, на интензивно лечение са трима пациенти.

В сферата на образованието 175 са под карантина, с коронавирус са трима. 8 класа са под карантина , няма затворени училища. За две седмици Медицинският университет ще провежда своите занимания в дигитална среда след откритите случаи на 19 студенти и 2 преподаватели с положителни тестове, според ректора проф. д-р Томов те са в добро състояние.

От РЗИ уточняват, че от началото на месеца към днешна дата актуалната бройка на заразените медицински лица е 25.

В цялата област се засилва контролът за спазване на противоепидемичните мерки е решението на щаба.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени