Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планетариумът в Ямбол с нова дигитална техника

Снимка: НАОП Ямбол

Звездната зала на планетариума в Ямбол ще придобие нова дигитална  техника. Единствената в Югоизточна България обсерватория през следващата година ще отбележи 50 години от създаването си.

Почти половин век Звездната зала работи с един единствен планетариум разясни директорът Юлия Върбанова. 

"Той е първото поколение на заводите Карл Цайс в Йена. Този уред, както и следващите поколения  оптични уреди, са вече музейни експонати. "

Освен старият уред сега, след спечелването на проект за близо 150 хиляди лева, от министерството на образованието, ще бъде  закупен нов, който ще работи по най- новата DLP система. 

"Какво е ценното за нея? Значи този чип, DLP - чип се нарича, има живот повече от 100 000 часа. Като в този период се запазва качеството на изображението, цветовете на картината и всичко е както в началото."

Основната разлика между двата уреда се крие във възможностите. Със  стария зрителят може да наблюдава небето от три позиции -каквото е в момента над нас, от позиция на екватора или северния полюс. Новият е снабден с обектив, тип рибешко око,  което дава възможност за движение на 180 градуса, обясни Моньо Вълчев 

 Тогава ще можем да показваме как е изглеждало небето преди 1000 години или как ще изглежда след хиляда години.  

С новата апаратура посетителите на планетариума ще могат не само да си представят, но и да видят какви фигури чертаят съзвездията. 

"Ние ще можем с новия уред да покажем границите на съзвездията, тоест да го очертаем", допълни Юлия Върбанова.

Очакванията са новата апаратура да заработи през март догодина, когато обсерваторията и планетариума в Ямбол ще отбележат 50- годишен юбилей. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени