Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КРС с проект за подобряване на обслужването на потребителите

Снимка: pixabay.com

Комисията за регулиране на съобщенията започва осъществяването на проект, чиято цел е подобряване обслужването на крайните потребители. Тя ще е свързана с качество на услугата за достъп до интернет, с потребителските сигнали, оплаквания и запитвания. На потребителите ще бъде предоставена нова услуга, отнасяща се до тяхната информираност за цените и предотвратяване на несъзнателния роуминг. 

Проектът е на стойност малко под 1 милион лева и е със съдействието на оперативна програма "Добро управление" с подкрепата на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 849 922 лева е европейското финансиране, а 149 986 лв. е националното съфинансиране. Реализирането ще е от подизпълнител, избран с обществена поръчка.

Проектът е с наименование „Изграждане и развитие на информационните системи и регистри на Комисията за регулиране на съобщенията за подобряване на дейностите по регулиране и контрол и повишаване на качеството на административното обслужване“. Той включва 4 дейности, които са разпределени тематично. Какви възможности дава за потребителите изграждането на механизъм за измерване и наблюдение на параметрите за качество на услугата за достъп до интернет, пояснява Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията:

"Измерването на качеството на интернет ще установи параметрите на услугата за достъп до интернет, която се ползва чрез фиксирани или мобилни мрежи. ... Механизмът за измерване ще се ползва и от КРС, за да следи изпълнението на регламента за мрежова неутралност от страна на доставчиците на услуги. ... Ще бъде използвана и информация от крайните потребители. Целта е това, което ползват те, да бъде с максимално качество, за да гарантира и естественото използване на тази услуга и заплащането към доставчиците. Смятаме, че това ще подобри отношението между потребителя и доставчика". 

Ще се надгради и развие съществуващата информационна система „Лицензиране и регистри“, чрез която КРС предоставя 26 електронни административни услуги. Към тази информационна система ще се разработи нов електронен модул за електронно администриране на потребителски сигнали, оплаквания и запитвания. Ще се извърши интеграция на информационната система с приложимите хоризонтални системи на електронното управление. Поддържаните от КРС седем основни регистъра ще бъдат присъединени към средата за междурегистров обмен RegiX. Ще се подобри функционалността на регистрите и извършването на справки от тях. Съществуващите електронни услуги, предоставяни от КРС, ще бъдат присъединени към Единния портал за достъп до електронни административни услуги. 

В рамките на друга дейност по проекта ще бъде разработено уеб базирано приложение за сравнение на тарифи за електронни съобщителни услуги. Чрез приложението потребителите ще могат безплатно и на едно място да сравняват и оценяват различните оферти, предлагани от предприятията доставчици на електронно съобщителни услугите. Приложението ще дава възможност потребителят да избере най-изгодния за него тарифен план, съобразен с индивидуалните му нужди и потребности. 

Димитров обясни, че с мобилно приложение потребителите ще могат да контролират своето потребление, с цел да се избегне натрупването на по-високи сметки от нежелан роуминг. То ще се сваля от App Store и Google  Play. 

"Ще се разработи мобилно приложение, което ще регистрира в реално време всяко събитие – регистрация на крайното устройство на потребителя в мрежа от персоналния забранителен списък с държави и ще предупреждава потребителя за неволен роуминг на територията на България. Всяко регистрирано събитие от мобилното приложение ще се съхранява в база данни на КРС съдържаща информация за районите (градове, села, местности и др.), където е регистриран пограничен роуминг от крайно устройство, ползващо мобилното приложение. С цел информираност на потребителите на мобилни услуги, събраната статистическа информация за районите, в които са регистрирани случаите на несъзнателен роуминг в рамките на България, ще бъде визуализирана на разработена в рамките на проекта публична карта". 

Срокът на проекта е 24 месеца, а част от дейностите ще започнат да се появяват преди крайния срок. 

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 
 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от