Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Златимир Коларов: ILLUSIO MAGNA е роман за чувството за вина

Проф. Любомир Калинов е страхотен разказвач, а над този проект е било предопределено да работим. Майка ни е лекар, завършила е и кинорежисура и през 90-те години пишат заедно с професора късометражен сценарий. Ние го намерихме и ни хареса. После се свързахме с професора и му поискахме романа“. Това разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Калин Калинов, продуцент на филма „Пепел върху слънцето“, направен по романа на проф. Златимир Коларов ILLUSIO MAGNA.

Романът е изключителен, много труден за екранизация, но ние работихме с професора и така постигнахме тази висока социална значимост на романа“.

Светкавично реших този роман да бъде екранизиран – това са млади момчета, изключително възпитани. Калин е доктор, преподавател в СУ, братята му близнаци са също докторанти и за мен беше огромно удоволствие да работя с тях“, каза проф. Коларов.

„Работата с тях беше много зареждаща и много ме обогати“.

„Музиката във филма е специално записана. Саундтракът е на група Б.Т.Р. Но този филм нямаше да бъде толкова хубав, ако не беше проф. Коларов“, посочи още Калинов.

„Романът ILLUSIO MAGNA има няколко пласта. Но най-голяма илюзия това е животът. Но сега, когато надписвам романа, винаги пиша – не губете илюзиите си. Без тях животът ще бъде празен, иначе ще стигнем до черната страна, защо живея. Но това е филм за чувството за вина“,разказа още проф. Коларов.

„Една от линиите на романа е, че думите имат огромна сила“.

„А иначе аз приемам професията си като мисия. Това казвам и на моите студенти. Идвам на този свят да свърша нещичко“.

Проф. Коларов посочи по повод днешната ситуация с пандемията, че сега на ход са политиците:

„Защото хората от Националния оперативен щаб си свършиха блестящо работата, и сестрите, които протестираха, всички медици се борят на първа линия, а политиците са на standby – гледат, ако мине, замине. И когато ни ръкопляскаха от балконите, ми изглеждаше малко като гротеска“.

Премиерата на книгата е на 22-ри октомври от 18.30 часа в Националната библиотека, премиерата на филма е на 30-и октомври.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени