Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Замислената мравка“ на Станислав Буковалов – поглед към липсващата ни родина

Снимка: Димитрина Кюркчиева

„Отварям тази книга, подобно на куфар. Авторът е взел най-нужното – обувки за буренясалите криволичения на съдбата, паспорт със снимки на „изгубени“ състояния на духа – и както при всеки фин писател – шапка против слънчасване, изплетена от фина гротеска и метафорични хиперболи, която да предпази читателя от ненужна патетика или дидактически вдигнат пръст“ – пише Николай Гундеров в предговора си към дебютната книга „Замислената мравка“ на Станислав Буковалов. Тя се появи наскоро след спечелен конкурс на общинския фонд „Култура“. Авторът ѝ е дългогодишен журналист и водещ на предаване за родовата памет в Радио Шумен.

Премиера на книгата „Замислената мравка“ от Станислав Буковалов. На снимката: Валерий Тодоров (вляво) и Станислав Буковалов

Таня Кольовска допълва предговора: „Трудно се преминава през историите на Станислав Буковалов – не само защото мизийският говор на повечето от героите му изисква усилие, за да бъде разбран, но и защото той сякаш ги капсулира в някакъв само техен, отделен свят и читателят трябва да се постарае, за да проникне в него. Докато постепенно усети, че този диалект придава една необикновена плътност на разказа, почти документалност“.

Димитрина Кюркчиева се срещна със Станислав Буковалов след премиерата на книгата му в столичния клуб „Журналист“. Чуйте разговора в „Артефир“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна