Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Веселка Стойнова: Дори половината от жените в риск не правят профилактика за рак на гърдата

За жените над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване веднъж на две години

Снимка: https://www.acibademcityclinic.bg/

„Всяка жена трябва да свикне с мисълта, че за нея е добре да се самопреглежда ежемесечно с цел да се предпази от развитие на рак на гърдата“. Това каза пред БНР доц. Веселка Стойнова, началник на Клиника по Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник.

„Сред най-важните рискови фактори са наследствените - в семейството по права линия да има друга жена с рак на гърдата или да има предишен рак на гърдата самата жена, след 50 години трябва да се внимава значително, някои генетични мутации, жени при които менструалният цикъл е започнал преди 12 години или е приключил над 55 години, също са в рисковата група“, подчерта още доц. Стойнова.

„Важно е в този смисъл при рисковите фактори да се добавят и жени с плътни гърди – с плътна жлезиста тъкан. Тревожен симптом са задебеляване на кожата на гърдата, болка, зачервяване, напипване на бучка, секреция от зърното и тогава се отива при специалист задължително. Иначе менопаузата не оказва влияние като предпоставка за развитите на рак на гърдата“. 

За жените над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване - веднъж на две години. За младите момичета се препоръчва ехография, единствено с цел да не се натоварват детеродните функции с рентгеново облъчване. „Но ехографията не може да замести мамографското изследване за жени над 40 години“, категорична е доц. Стойнова.

Вече има и 3D мамография за диагностика, както и магнитен резонанс, който е съвсем безвреден, от гледна точка на това, че няма йонизиращо лъчение.

Дори половината от жените, които би следвало да извършват профилактика за рак на гърдата у нас, не го правят. За жалост, това е въпрос на личен избор и информираност. Има много какво да се направи в посока да имаме сериозна скринингова програма за ранно откриване на рак на гърдата у нас и да има държавна политика в тази посока. Такава действаща програма всъщност няма, освен една частична, която не е достатъчно всеобхватна и не е достатъчно популярна“, категорична е доц. Стойнова.

Доц. Веселка Стойнова е председател на Дружеството по рентгенология и член на управителния съвет на Българското дружество по Кардио-торакална рентгенология. Участник в многобройни международни конгреси и семинари в областта на Образната диагностика. Специализирала е в Швеция, Унгария, Испания и Холандия. Лектор на курсове от образователните програми Galen и ESOR, към Европейското дружество по Рентгенология - ESR. Носител на наградата „Най-добрите лекари“.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.