Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медицинският университет в Плевен премина временно към обучение в електронна среда

След две седмици вероятно присъствено ще се възстановят само практическите упражнения

Проф. Славчо Томов
Снимка: Латинка Светозарова

Медицинският университет в Плевен премина временно към обучение изцяло в електронна среда за две седмици. 19 български и чуждестранни студенти и двама преподаватели са с положителен PCR тест.

Решението на Академичния съвет за дистанционно обучение е с превантивна цел. Изследванията на контактните лица продължават.

Достъпът на студенти до сградите на университета е ограничен. Преустановява се ползването на медицинската библиотека и спортната зала.

"Ситуацията не е толкова драматична от гледна на точка на честотата на новите случаи позитивни. Защо взехме решение, т.е. минахме към така наречения резервен план, защото на първо място за нас е най-важно здравето и сигурността на нашите студенти, преподаватели и служители. Второто нещо - искаме да бъдем с изпреварващи действия", каза в предаването "12+3" ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов. 

Университетът на спира да работи, подчерта той.

"Всички служители, всички преподаватели са на работните си места, а студентите си остават по квартирите, по домовете или в общежитието и оттам ще получат своите знания от своите преподаватели. Да, присъственото обучение, особено за практическите упражнения е изключително важно, ние засега въвеждаме тази мярка за две седмици. След две седмици пак ще преоценим ситуацията, но смятаме да се върнем отново към присъствено обучение само за практическите упражнения", съобщи проф. Томов.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от