Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Правосъдие за всеки" с нов протест пред Съдебната палата

| обновено на 21.10.20 в 20:21
Снимка: БГНЕС

Демонстрация под надслов "Правосъдие без каскет" започна пред столичната Съдебната палата. Оставката на главния прокурор – Иван Гешев и реформиране на прокуратурата са двете неизменни искания на поредицата от протести “Правосъдие без каскет“.

Днешната демонстрация е ситуирана между изслушването в Народното събрание на Обвинител номер 1 миналата седмица и утрешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което съдебните кадровици ще дебатират по писмото на Съюза на съдиите с настояване за проверка.

Участниците в протеста подкрепиха писмото на Съюза на съдиите в България до Висшия съдебен съвет за предсрочно прекратяване на мандата на Обвинител номер едно.

“За определени обвиняеми или подсъдими винаги има разпространяване на доказателствен материал, докато за други няма такъв. Независимо от обществения интерес, ние никога не разбираме защо на т.нар. наблюдаващи прокурори, върху които главният прокурор се позовава, никога не виждаме мотиви – чий доказателствен материал разкриват и чий не разкриват“, каза адв. Емил Георгиев. 

Има ли законови основания за откриване на процедура за предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста. Заради този дебат и за утре се готви протест в сутрешните часове пред сградата на съвета.

Освен аргументите на съдийската организация, утре на масата на съдебните кадровици ще бъде сложена и позицията на Асоциацията прокурорите, че няма основание за уволнението на Иван Гешев.

В четвъртък, за първи път Висшият съдебен съвет ще обсъди доклада на Европейската комисия за върховенството на закона на правото, огласен в края на септември.

Готовност за протест по-рано обявиха и от пловдивската адвокатска организация, те обвързват организирането на такива протестни прояви също с оставката на Иван Гешев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна