Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем души на съд заради убийството на учителя Самюел Пати в Париж

| обновено на 21.10.20 в 12:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем души ще бъдат изправени пред френски съд днес във връзка с разследването на убийството на учителя Самюел Пати. Той беше обезглавен във френско предградие миналата седмица заради карикатури на пророка Мохамед.

Седем заподозрени, сред които двама непълнолетни, са привлечени под отговорност в разследването за атентата срещу учителя след няколкодневен арест.

Те ще бъдат изправени пред антитерористичния съд за откриване на съдебно следствие. Сред тях е бащата на ученичка, който е повел кампания срещу учителя и го е заплашвал със смърт в социалните мрежи.

Полицията е установила, че той е си е разменял съобщения с терориста - 18-годишният чеченец Абдулах Анзоров, който беше застрелян  до мястото на убийството.

Друг заподазрян е радикалният ислямист Абделхаким Сефриуи, отдавна в полезрението на антитерористичните служби, който е придружавал бащата в акцията срещу учителя.

Сред задържаните са и двама ученици, заподозрени, че са получили пари от терориста, за да му покажат пред училището бъдещата му жертва.

Останалите задържани по случая след терористичната атака са освободени. По-рано френската полиция съобщи за ареста на 16 души, шестима от които бяха освободени още вчера.

Разследването на този случай е поверено на специализираната френска прокуратура за борба с тероризма. Президентът Макрон определи убийството на Пати като терористична атака.

Довечера убитият учител ще бъде почетен с национална церемония в Сорбоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна