Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров: Трябва да бъдат обучени учители роми, които да са модел на поведение

Снимка: личен архив

"Към настоящия момент 0,5 % от ромите са с висше образование, 9% - със средно образование, т.е., над 90% са с по-ниско от средното образование при условие, че те са около 750-800 хиляди към настоящия момент", каза за БНР доц. д-р Георги Бърдаров - ръководител на катедра „Социално-икономическа география”, замeстник- декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, експерт по демография и етно-религиозни конфликти.

Те могат да бъдат резерв на пазара на труда, на който вече има остър дефицит на работна ръка, но няма как в развита, европейска, модерна държава, каквато сме ние, население, което е неграмотно, да бъде резерв на пазара на труда.

"В България сме свикнали да говорим за ромите като едно монолитно цяло, с хомогенна маса, с хомогенно поведение и мислене, това не е така, те са изключително сложно социално разслоени, по клан, по занаят, по произход, по език, по мястото, от което идват".

Има общности, от тях, които са склонни да бъдат интегрирани и само трябва да бъдат подкрепени от държавата. Трябва да се започне на първо време с тях, подчерта доц. д-р Георги Бърдаров.

Според прогнозите на доц. д-р Надежда Илиева до 2050 година ромите ще бъдат между 22% и 24% от населението на България.

"Задължително трябва да имаме подготвени хора, които добре познават тази общност, трябва да се работи с техните лидери и нещо, което се пропуска в тази позиция, трябва да бъдат спешно, бързо обучени учители роми, които да бъдат модел на поведение и от които те ще възприемат по-лесно материала и ще се мотивират", изтъкна Бърдаров.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени