Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Филипините до Грузия

Биляна Петрова
Снимка: Личен архив

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент.

В "География на сетивата" ви срещаме с Биляна Петрова. През 2016 г. тя започва да списва блога си "Owl Over The World", в който споделя своите преживявания. До момента Биляна е посетила 32 държави в Европа, Африка и Азия. От типа пътешественици-авантюристи е. Не си прави планове, а предпочита да пътува сама и да се оставя по течението.


В разговора на Биляна Петрова с Ирина Вълчанова основна тема са две от пътуванията, които са оставили най-силни впечатления у нашата гостенка ­– тези във Филипините и Грузия. Филипините слагат началото на тримесечно пътуване в Югоизточна Азия, което приключва във Виетнам. Първоначално Филипините я привличат със своите плажове, екзотичната природа и гостоприемните и позитивните хора. Посреща я държава с доста бедни региони, в които липсата на вода и ток е често срещано явление. Това не оказва негативно влияние на пътешествието ѝ, а тъкмо напротив. Прави ѝ впечатление , обаче, че хората там понякога прекалено много искат да подражават на западния начин на живот. А според нея, когато хората от западния свят отидат там, те не търсят това. В рамките на едномесечния си престой там, тя посещава няколко острова. Най-впечатляващ за нея се оказва по-непопулярният за туристите остров Сикихор, които обикаля с мотопед, защото във Филипините това се оказва най-удобният транспорт.


Пътешествието ѝ Грузия се оказва пълен контраст на това във Филипините. Грузия се превръща в първата ѝ голяма любов. Биляна я посещава  за първи път през 2017 г. Прекарва там 12 дни, които се оказват достатъчни единствено да се влюби в страната и да поиска да се върне пак. През 2018 г. я посещава отново, този път за 3 седмици. В Грузия  я посреща усмихнат и дружелюбен народ, който винаги е готов да покани пътешественика на своята маса и да му предложи от местното вино и сирене. Държавата е разположена в Кавказките планини, които заемат две трети от територията ѝ и това я прави рай за хората, които обичат подобен вид пътешествия. Биляна успява да се качи до подножието на връх Казбек и намиращия се на 3000 м. надморска височина, ледник. Посещава още и столицата Тбилиси и град Батуми на Черно море. Въпреки езиковата бариера, успява дори да осъществи и няколко пътувания на автостоп. Посещава градче, известно с производството на вино, където похапва и желирани сладкиши от гроздов сок. 

За посещението ѝ националния парк "Тушети", до който води най-опасният път в света, както и още много вълнуващи истории, чуйте в разговора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна