Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между енергийна ефективност и енергийна бедност

Транспортиране на внесени отпадъци към ТЕЦ "Бобов Дол". 19 януари, 2020 г.
Снимка: БГНЕС

„Трийсет и девет процента от домакинствата у нас живеят в енергийна бедност и не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата – по данни на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". – Близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

Така изглежда статистиката на енергийната бедност у нас. Тя приема различен вид в големите градове и в малките населени места, но е навсякъде. 

Една от главните причини е, че през зимните месеци хората използват нискокачествени горива, за да отопляват домовете си.
От друга страна, имаме и доста остарели топлоцентрали, които не спазват екологичното законодателство или го правят само на хартия.
(Разговорът за бъдещето на зелената енергия се води ден след като Административният съд Кюстендил отвори широко вратата пред ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи с изгарянето на отпадъци. )

Третата причина е неколкократно нарасналият трафик, за който също няма абсолютно никакви политики и план за това как да убедим хората да слязат от личните си автомобили.

Как да излезем от този омагьосан кръг, в който хем студуваме, хем се тровим и замърсяваме природата?

Първо, общината може да комуникира ясно опасностите какво си причиняваме, като горим нискокачествени горива.

Второ, необходимо е създаването на Национална програма за подмяна на неефективните форми на отопление в бита.

Как да се случи така, че да имаме една цялостна политика за енергийна ефективност? 

Чуйте експертите: Драгомир Цанев, директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, с Генади Кондарев от екологично сдружение “За Земята”.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.