Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Апостолов

Сами трябва да се погрижим за сигурността си в социалните мрежи

Снимка: https://pixabay.com/

Има основни принципи за сигурността в интернет, които не се променят, независимо от възникването на нови социални мрежи и усъвършенстването на съществуващите, каза пред Радио София Георги Апостолов, главен координатор на “Центъра за безопасен интернет”.

Над 72 процента от българските деца са в социалните мрежи преди да навършат 12 години, а минималната възраст за регистрация, която допускат големите социални платформи е 13 години поради американския закон за защита на личните данни. В България минималната възраст е дори 14 години. Обикновено родителите са тези, които помагат на децата си да влязат в социалните мрежи. Тук специалистът съветва регистрациите да се извършват с възможно най-ниската възраст, която допуска платформата, тъй като профилите под 18 години имат специални защити.

Бъдете внимателни при регистрацията и попълвайте само задължителните полета. Колкото по-малко информация давате в този процес, толкова по защитени ще бъдете. Освен това обръщайте внимание на настройките в социалните мрежи. Там може да укажете кой може да има достъп до различните видове съдържание. По този начин чувствителната информация може да бъде ограничена само до тези, на които имаме доверие, предупреждава Апостолов.

И нещо много важно - не пускайте снимки на своите деца с разрешен достъп до всеки. Снимките може да бъдат използвани за създаване на фалшиви профили или дори да попаднат в педофилски общности.

Георги Апостолов

Препоръчително е информацията, която публикуваме в личния профил и фирмената страница да се разграничават, отбеляза също Георги Апостолов. Друго важен фактор за защита е да не разкриваме местоположението си, особено когато отсъстваме по-дълго време от дома си. Добро решение е и да контролираме възможността за тагване на профила ни. Не е желателно и да публикуваме каквито и да било официални документи в профила си.

Центърът за безопасен интернет препоръчва да проверяваме през търсачките името и фамилията си, за да установим дали някой ги използва в онлайн пространството с користни цели.

Не на последно място трябва да внимаваме при асоцииране на кредитните или дебитни карти към различните социални мрежи и достъпа на децата до профилите ни.

Разбира се не бива да забравяме да сме нащрек, когато приемаме покани за приятелство. Винаги можем да проверим информацията за един непознат профил и да зададем контролен въпрос, за да установим дали насреща имаме реален приятел. Много от фалшивите профили, които търсят приятелство, всъщност целят изгода и измама, припомня Георги Апостолов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени