Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кой се бои от Вирджиния Улф“ с премиера в МГТ „Зад канала“

Снимка: zadkanala.bg

Постановката по пиесата на големия американски драматург Едуард Олби е на режисьора Стоян Радев. 

„Това е текст, който всеки режисьор вероятно мечтае да постави, стига да има с кого. В случая в Малък градски театър „Зад канала“ с Малин Кръстев, Ирини Жамбонас, Владимир Зомбори и Каталин Старейшинска аз имам с кого. Вярвам, че тези легендарни в театралната драматургия образи могат да бъдат много добре осветени от този актьорски състав. То е като писано сякаш специално за тях. Така че смятам, че Олби, ако гледа отнякъде, ще бъде щастлив с това разпределение.

Този текст е много привлекателен с тайната, с дълбочината си, с трагикомичните полюси, които има в тази история. А съвсем конкретно, в контекста на дните, свързани, ако щете, с коронавирус кризата и с това, че хората принудително се затварят и остават един с друг по домовете си, аз исках да обърна внимание на това интимно пространство, което, ако не се отнасяме с грижа към него, в него се отваря много насилие. Жертвите на коронавируса са едно, но много нарасна и броят на психическите разстройства, на спорове, които стигат до опасни крайности. Затова ми се иска отново да погледнем към семейството, към дома като една опасна, важна територия“. 

А какво е за актьорите да играят при сегашните условия в зала с принудително разредена публика, пред зрителите с маски

„Това е голяма болка, няма какво да се лъжем. Тези празни, разредени салони са една рана в душата на актьорите в момента“, сподели в „Артефир“ режисьорът на спектакъла. 

Премиерата на „Кой се бои от Вирджиния Улф“ е тази вечер от 19 часа в Малък градски театър „Зад канала”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!