Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказаха досъдебно производство срещу гардовете от НСО в „Росенец“ (ОБНОВЕНА)



Военната прокуратура в Сливен отказа да образува досъдебно производство срещу служителите от Националната служба за охрана по случая “Росенец”.

Това съобщи в профила си в социалните мрежи бургаският общински съветник Димитър Найденов.

Жалбата бе по повод инцидента на 7-и юли тази година. Тогава Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов бяха избутани от служители на НСО при опит да слязат на плажа близо до сараите, свързвани с Ахмед Доган. Тримата активисти на "Демократична България" се опитаха да стигнат до брега с лодка. Но бяха посрещнати от гардовете на НСО и се стигна до стълкновение. Бе поругано и българското знаме, което бе захвърлено на ивицата.

Бургаският общински съветник Димитър Найденов коментира решението така: 

„Ако някой да го блъскат, да го заплашват и да влачат във водата не е престъпление, не е хулиганство, не знам какво е.

При положение, че говорим за длъжности, действащи офицери на активна военна служба. Желанието на прокуратурата е да прикрие и да потули тези деяния на служителите на НСО“.

По-късно шестима служители на Националната служба бяха санкционирани дисциплинарно за пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли. А двама бяха уволнени за допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, уронващо престижа на НСО.

Найденов съобщи, че отказът за образуване на досъдебно производство ще бъде обжалван пред Апелативната прокуратура.

Междувременно стана ясно, че още повече се заплита ситуацията с улицата до летните сараи. Две от фирмите, свързвани с почетния председател на ДПС, обжалват решението на ОС, с което се реши улицата да си остане общинска. Според Найденов бомбата за това вероятно е заложена предварително. 

Подробности чуйте в звуковия файл: 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!