Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Александров: На повърхността на Бену има останки от раждането на Слънчевата система

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космически апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену. Сондата „Озирис-Рекс“направи това в автоматичен режим. 

„Това е една от малкото възвращаеми мисии – мисии, които не просто отиват да изследват космическия обект, отиват, взимат проби и ги доставят на Земята, за да могат да бъдат изучени подробно с по-мощни инструменти в земните лаборатории.“ Това обясни в предаването "12+3" д-р Светослав Александров от сайта Космос.бг, автор на научно-популярни книги и доброволец в картографирането на Бену.

След вземането на проби от Луната от американски и руски мисии, сега минаваме в нова фаза на изследвания, след като през 90-те години американска мисия достави проби от комета, а японска мисия достави първите проби от астероид, поясни Александров.

Мисията „Озирис-Рекс“ е най-мощната и най-сложната мисия, свързана с взимането на проби, от приключването на епохата на „Аполо“ с полети до Луната, подчерта той. 

„Ако мога така да я опиша, работи подобно на прахосмукачка, но с обратно действие – един газ, азот, се освобождава, той издухва част от скалите и праховата настилка на астероида и попада в контейнера.“

На повърхността на астероида има материя - останки от раждането на Слънчевата система, посочи още специалистът. „Предполага се, че има органични вещества, които са в основата на изграждането на живите организми, а също така и отломки от други планетоиди – например Веста, която е нещо като планета джудже и се намира в астероидния пояс.“

Чрез доставката на пробите на Земята учените се надяват да открият повече за еволюцията на Слънчевата система и евентуално как е възникнал животът, отбеляза Светослав Александров.

На 3 март 2021 година мисията ще се отправи обратно към Земята.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени