Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хелене Кортлендер: Интеграцията на ромската общност в България е възможна

Снимка: Иванка Петрова

„Интеграцията на ромите представлява дългосрочно предизвикателство пред българското общество, което изисква мобилизацията на различни ресурси.

Постигането на значителен напредък по този въпрос не е фикция, а реална възможност“, каза в „12+3" директорът на Фондация "Фридрих Еберт" в България д-р Хелене Кортлендер.

Ромската общност в страната ще наброява около 1 милион души през 2050 година, сочат данни на Фондация "Фридрих Еберт", която изготви анализ за предизвикателствата пред интеграцията на етническото малцинство у нас.

Според данните след няколко десетилетия ромската група ще представлява около 24 процента от българското общество. Този значителен процент налага необходимостта от полагането на значими усилия за образоването на този етнос и неговото социално приобщаване.

Интеграцията на ромската общност в България е възможна. Налице е политическа воля и финансови средства. Този процес не трябва да се възприема като форма на благотворителност. Време е да сложим край на разделението.“ Това посочи още д-р Хелене Кортлендер.

Според Кортлендер на дневен ред стои въпросът за разработването на конкретни политики и препоръки за успешното включване на малцинствената група в обществената сфера.

„Негативният образ на ромската общност се гради върху множеството клишета, които изкривяват обществената представа и водят до прилагането на погрешни политики“ каза в „12+3“ доц.Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”: 

Навсякъде ромите се представят под един общ знаменател и затова няма никакви резултати. А те са изключително интересен и специфичен народ, който винаги запазва корените си".

„Тъй като липсата или ниската степен на завършено образование предопределя мястото на индивида в социалната стълбица, затова и образователната интеграция на ромите е ключова за тяхното внедряване в българското общество“, това коментира доц. д-р Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертите изтъкват още и необходимостта от подготвени хора, които добре познават потребностите на общността

У нас ромската общност наброява около 780 хиляди души. Като пример за успешната ромска интеграция доц. Георги Бърдаров дава за пример град Стралджа край Ямбол. Местната власт финансира проект на стойност 10 хиляди лева, с който стимулира желанието на децата от ромската махала да посещават основното училище "Св. Св. Кирил и Методий": 

Но 100% от учениците бяха обхванати в извънкласни занимания от 1 до 7 клас и те винаги са идвали в тези часове, с помощта на медиатори, които следят те да са в час. За една година се постигна 40% по-висока посещаемост в училището", разказа още доц.Бърдаров.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от